Zilele Diversitatii, documentare HBO si expozitii la TIFF
Expozitii, concerte, dezbateri cu invitati speciali si filme tematice vor intregi programul TIFF anul acesta, intre 29 mai si 7 iunie, in sectiuni ca Ziua HBO, EcoTIFF, Ziua Maghiara si un program nou, dedicat momentului de cotitura 1989, Dupa 25 de ani.
Anul acesta, Zilele Diversitatii vor fi extinse intre 30 mai si 4 iunie si vor cuprinde proiectii, concerte si filme care promoveaza diversitatea.
Ziua HBO, dedicata unui partener de lunga durata al TIFF-ului, vine pe 4 iunie cu documentare originale precum multi-premiatul „Toto si surorile lui”, „Chuck Norris vs. Communism”, „Reteaua” „Omul Pasare” si „Pasaport de Germania”. Maratonul „Olive Kitteridge”, un proiect de suflet, in patru parti, al actritei Frances McDormand, va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00..
Documentare pe teme ecologice vor fi proiectate in EcoTIFF, pe 5 iunie, de Ziua Internationala a Mediului. „Virunga”, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbeste despre multitudinea de forte care vor sa acapareze minunatiile din Congo. In „Biciclete contra masini / Bikes Vs. Cars”, activistii lupta pentru orase mai bune si mai curate. Pe 5 iunie, 21:45, la Depozitul de Filme, proiectia speciala va fi dedicata comunitatii de biciclisti din Cluj.
Ziua Maghiara (3 iunie) aduce invitati renumiti si sase filme in premiera. In Ziua Maghiara, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, sZempöl Offchestra va sustine un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco.
Zilele Diversitatii (30 mai - 4 iunie) propune un program extins anul acesta, aducand in prim plan filme si evenimente dedicate minoritatilor etnice. Totodata, pe 30 si 31 mai, la Castelul Banffy de la Bontida, in programul Weekend la Castel, copiii vor avea parte de activitati si ateliere mestesugaresti ce pun accentul pe pastrarea traditiilor.
O noutate in acest an va fi „Dupa 25 de ani”, o sectiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitura 1989 in vietile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care „Ingerii Revolutiei” (r. Alexei Fedorchenko), „Dansatorii din Dessau” sau „Eroii pionieri”. Totodata, la Cercul Militar, sub titlul „Memoria suferintei”, vor fi prezentate fotografii si marturii impresionante ale detinutilor politici.
TIFF gazduieste alte patru expozitii anul acesta, pe langa „Memoria suferintei”. La Muzeul de Arta Cluj-Napoca vor putea fi admirate fotografiile artistului Silviu Ghetie realizate pe platouri de filmare ale unor productii romanesti cunoscute, intre 2004 si 2014. In holul cinematografului Victoria, in cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afise ale filmelor sale, fotografiii de la filmari si documente inedite. Artistului Gyula Havancsák ii este dedicata o expozitie de design grafic, la Club Cypher, iar cele mai bune fotografii din ultimul an vor putea fi vazute la TIFF Lounge.