Speranta la o viata mai buna pentru cinci lei din Baia Mare
Soarta a 5 feline mari de la o fosta gradina zoo din Baia Mare va cunoaste in curand o imbunatatire majora. Medicii au efectuat primele examinari si proceduri medicale necesare viitorului transfer in Africa de Sud.
Lidia, Lavinia, Petrica, Tarhon si Marin, cinci lei de la fosta gradina zoo din Baia Mare - vor fi transferati de organizatia VIER PFOTEN in sanctuarul LIONSROCK din Africa de Sud, unde isi vor petrece restul vietii intr-un habitat adaptat nevoilor speciei lor.
Primele proceduri necesare trasferului de anul viitor au inceput deja. Dr Cornel Stoenescu si Dr Ovidiu Rosu, medici VIER PFOTEN specializati in tratamentul animalelor salbatice, s-au deplasat saptamana trecuta la Baia Mare pentru a vasectomiza leii masculi si pentru a verifica starea de sanatate a tuturor animalelor. In ultimii ani, leii s-au aflat in ingrijirea medicului veterinar Adin Miclaus, care a depus eforturi pentru a le oferi conditii cat mai bune.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
”Animalele, desi au o varsta destul de inaintata, se prezinta intr-o stare foarte buna. Domnul doctor Miclaus are grija de acesti lei de ani de zile, timp in care a dezvoltat o relatie speciala cu ei. Operatiile de vasectomizare au decurs cu bine, iar alaturi de colegul meu Ovidiu Rosu am efectuat toate tratamentele necesare. Leoaicelor le-am aplicat implanturi hormonale care suprima perioada de calduri”, a explicat Dr Cornel Stoenescu.
Desi bine intretinuti, leii stau in prezent intr-un tarc de mici dimensiuni, care nu le asigura spatiul necesar miscarii. La LIONSROCK, ei vor trai sub cerul liber, in tarcuri generoase de peste 1 hectar, unde specialistii in feline mari le vor asigura atat hrana si tratamentul medical specific, cat si metode de stimulare a comportamentului natural.
Animalele au varste cuprinse intre 10 si 14 ani, iar toata viata lor au trait in spatii ingradite, cu podea de ciment, fara contact direct cu natura. Doi dintre lei fusesera preluati in urma cu 10 ani de la Circul Globus din Bucuresti. Gradina zoo din Baia Mare a fost inchisa in vara anului trecut la dispozitia primarului orasului.
In gradinile zoo din Romania traiesc in prezent 175 de feline mari, potrivit datelor oficiale. Cei mai multi sunt lei (82), tigri (57) si jaguari (17), restul fiind lincsi (12), leoparzi (4) si pume (3). 24 dintre aceste animale traiesc in prezent in gradini zoo care si-au pierdut autorizatia, precum cea de la Craiova, Ramnicu Valcea, Turda sau Galati. In multe dintre aceste gradini, animalele sunt tinute in conditii mizere, in tarcuri foarte mici, fara un tratament medical de specialitate sau hrana adecvata.
Din 2007 si pana astazi, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK 37 de lei si 5 tigri din Romania, proveniti din gradinile zoo sau din captivitate privata.