O echipa de arhitecti din Sibiu reprezinta Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia

12-05-2014 08:21


bienala de arhitectura

Echipa de arhitecti condusa de arhitectul sibian Mihai Sima a castigat concursul national de arhitectura valorificand arhitectura industriala specifica Romaniei. Sibienii vor reprezenta asfel Romania la Bienala de la Venetia.

In urma unui concurs de idei organizat de Uniunea Arhitectilor din Romania, Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman, premiul cel mare a fost castigat de o echipa de arhitecti din Sibiu, care va prezenta lucrarea la unul dintre cele mai mari evenimente de arhitectura din lume, Bienala de la Venetia.

Tema concursului national din acest an a fost „100 de ani de modernism in arhitectura”. Mihai Sima si tanara sa echipa de arhitecti au intors subiectul pe toate fetele si au ajuns la concluzia ca reprezentativ pentru modernismul romanesc poate fi doar industria. Arhitectura industriala a fost luata drept reper, in special prin faptul ca majoritatea zonelor industriale din tara sunt acum abandonate.

„Noi propunem pentru Pavilionul Romaniei crearea unui traseu initiatic, o scurta istorie pornind de la glorie si ajungand la vid. De la gloria industriala la vidul postindustrial. Titlul completeaza tema prin propunerea unei dezbateri in cadrul bienalei a posibilitatilor de construire-re-construire a siturilor abandonate. Dorim ca intregul demers sa aiba o finalitate clara si sa genereze idei pentru solutii abordate in viitor”, a spus Mihai Sima, coordonatorul echipei de arhitecti.

Pornind de la aceste viduri urbane, echipa de arhitecti a creat o imensa cutie neagra pe exterior, formata din trei insule. Constructia are o suprafata la baza de circa 200 de metri patrati si o inaltime cuprinsa intre 4.5 si 6 metri. Titlul proiectului castigator este Site Under Construction.

Bienala de Arhitectura este un eveniment international de referinta la care participa cele mai importante tari din lume, majoritatea avand propriile pavilioane in cadul spatiului expozitional de la Giardini di Castello. Printre cele 29 de pavilioane proiectate de arhitecti celebrii din lume, se afla si pavilionul Romaniei.

Tema Bienalei din acest an este „Fundamentals”, intoarcerea la fundamentele de baza ale arhitecturii.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO