Aproape 9.000 de elevi din Sibiu invata in scoli si gradinite revendicate sau retrocedate
Elevii din Sibiu invata in cladiri degradate, cu geamuri sparte si tamplarie invechita. O parte din imobile nu au mai fost reabilitate de mai multi ani, iar chiriile lunare depasesc 70.000 de lei doar in municipiul Sibiu.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Sibiu spun ca judetul Sibiu se numara printre cele care au fost semnificativ afectate de retrocedarea unor spatii de invatamant.
Zeci de cladiri sunt in proces de retrocedare sau revendicare, urmand ca o instanta de judecata sau Comisia Speciala de Retrocedare sa se pronunte asupra retrocedarii acestor imobile, spun reprezentantii ISJ Sibiu. In aceasta situatie sunt cinci gradinite din Sibiu, una din Medias, dar si cele din Ighisu Nou, Metis, Sura Mica, Vurpar si Bazna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, sunt in proces de revendicare sau retrocedare o scoala din municipiul Sibiu, una din orasul Cisnadie, dar si unitatile similare din Ighisu Nou, Altana, Buzd, Arpasu de Jos, Chirpar, Floresti, Metis, Mihaileni, Tarnava si doua scoli din comuna Cristian. In aceeasi categorie intra Grupul ?colar Transporturi CFR Sibiu, Liceul "Axente Sever" din Medias si Liceul "Gustav Grundisch" din Cisnadie.
In aceste unitati invata 4.695 de copii, atat prescolari, cat si elevi. La multe dintre aceste unitati procedurile de revendicare si procesele pe care le implica au inceput in urma cu sase - sapte ani si inca nu s-au finalizat cu sentinte definitive. Tocmai din aceasta cauza, primariile de care apartin au incetat de mult sa mai faca investitii majore.
Chirii de peste 70.000 de lei lunar pentru scolile retrocedate din municipiul Sibiu
Daca in judet, in general, situatia cladirilor este inca incerta, procedurile de revendicare-retrocedare putand sa mai dureze ani de zile, in municipiul Sibiu sunt multe situatii unde lucrurile au fost deja transate. Cladirile au fost retrocedate, iar Primaria Sibiu fie a renuntat la utilitatea publica a acestora, predandu-le fostilor proprietari care le-au lasat in paragina, fie le-a inchiriat daca nu a gasit solutii pentru mutarea elevilor. In aceasta situatie sunt zece unitati de invatamant din municipiul Sibiu in care invata, in total, aproape 4.000 de elevi.
Pentru inchirierea spatiilor in care functioneaza Colegiul Agricol "D.P Barcianu" si internatul acestei unitati, Colegiul Tehnic Cibinium, Grupul Scolar de constructii si arhitectura "Carol I", Colegiul National "S. Brukenthal", Scoala din cadrul Colegiului National "O. Goga", dar si patru gradinite, Primaria Sibiu plateste o chirie lunara de peste 70.000 de lei.