Nunti traditionale in Tara Oasului. Rochia de mireasa cantareste 30 de kg si costa mii de euro

Ultima actualizare: 23-08-2013 07:01

August este cu siguranta cea mai agitata luna in Tara Oasului, pentru ca multi locuitori, care lucreaza in strainatate, vin acasa, unde fac nunti traditionale.

Chiar si luni, la inceput de saptamana, sunt programate cununii la biserica si mirii in straie opulente invita sute de oameni la mese imbelsugate.

Numai costumul miresei cantareste peste 30 de kilograme si costa cateva mii de euro. Am surprins si noi o astfel de petrecere, la Certeze, in Satu Mare.

Giorgiana si Dani Balta, ea de 17 ani, el de 25, sunt singuri la parintii si neamurile le-au pregatit nunta mare, cu peste 450 de invitati.

Desi in ultimii ani au stat in Franta mai mult decat in Romania, au tinut sa vina acasa pentru ambele ceremonii: nunta domneasca si nunta oseneasca.

"Acesta este costumul nostru traditional, peste zi la starea civila, mirii, impreuna cu nasii si domnisorii de onoare, se imbraca in haine osenesti, iar seara la biserica si la sala in rochii de gala", spune o tanara.

Ca multi locuitori din Certeze, mirii au deja ridicata o casa mare, ca simbol ca au izbandit sa faca avere in strainatate.
Deocamdata nu e tencuita, dar interiorul este mai degraba de palat: numai marmura, cu fotolii si canapele mari, de piele.

" -Cine sunt nuntasii?
- Familia, prietenii apropiati, verisori, de peste tot. Din Franta Italia, Belgia, Germania si mai multe", spune mireasa, Giorgiana Pop.

La petrecere, se canta cu foc din cetera si zongora, iar fetele sunt invartite si mai bine daca se improvizeaza tipurituri.
Ceremonia de la primarie este o piatra de incercare intr-o asemenea zi torida.

Costumul miresei are o salba grea de margele din sticla colorata si numai cununa cantareste 7 kg.

Majoritatea poarta straie populare, dar sunt si invitati imbracati "domneste".

Petrecerea e musai imbelsugata si stropita cu vin si palinca din Tara Oasului.

"Am pregatit acasa sarmale, ciorba, aperitive, friptura, toate traditionale, asa cum se face in Tara Oasului, cum stiu osenii sa le faca si sa le pregateasca", declara o nuntasa.

Dupa slujba de la biserica, nuntasii petrec pana in zori de zi. Iar la sfarsitul verii, astfel de nunti cu fast au loc aproape in fiecare zi in Certeze si in satele alaturate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO