Merele au fost vedetele unui targ din Batos, judetul Mures
Ionathane, Golden, Wagner, mai mici sau mai mari, toate au fost la mare cautare. Si chiar daca vanzarile au mers bine, producatorii si-ar fi dorit o productie mai bogata si de calitate mai buna, dar seceta le-a dat planurile peste cap.
Domnul Muresan are o livada de mere ce se intinde pe o suprafata de 8 hectare si jumatate. O mica afacere de familie, spune el, de care se preocupa cu mult drag. Si pentru ca seceta sa nu ii afecteze recolta, a recurs la cateva "trucuri".
"Fac rarire manuala, asta neaparat in timpul verii. Ajutat de sotie, rupem fructele, lasam unu maxim doua intr-o inflorescenta. In fiecare an facem fertilizare cu gunoi de grajd", explica Dumitru Muresan, proprietarul unei livezi din zona Batos.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Putini sunt insa fermierii care se lauda cu productia din acest an.
"Merele romanesti sunt mai bune, mai gustoase, dar nu au asa aspect. O productie normala, pe undeva e de 30-35 de tone pe hectar si anul acesta am facut cam la jumatate", sustine Ioan Mincu.
Cu toate acestea, sute de kilograme de mere au parasit tarabele. Si nici nu-i de mirare, avand in vedere ca au o culoare care iti fura ochii, iar daca apuci sa le gusti, esti gata cucerit.
Ca in fiecare an, au fost si clienti care au cumparat tone de mere, la pret de producator, ca sa le vanda apoi in pietele din judetele invecinate.
Si pentru a fost sarbatoarea marului, nu putea sa lipseasca delicioasa prajitura de casa facuta, bineinteles, cu mere.