Siropurile delicioase din fructe le asigura producatorilor venituri substantiale
Afacerile de sezon sunt mana cereasca pentru romanii care au intuit potentialul urias al siropurilor de fructe. Oamenii au inceput sa transforme productia de catina, zmeura sau muguri de pin in adevarate afaceri, care le asigura un venit bun.
La cativa kilometri distanta de Baia Mare, in localitatea Tautii-Magheraus, domnul Nicolae lucreaza de zor la extragerea sucurilor din zmeura, afine, pini de brad si petale de trandafir. Il ajuta familia si alti patru angajati, care culeg fructele proapete si apoi le transforma in siropuri delicioase.
In mod normal, pentru 10 litri de sirop proaspat se folosesc 6 litri de suc, care se amesteca cu 4 kg de zahar. Insa cum cererea de siropuri fara zahar este destul de mare, domnul Nicolae a decis sa renunte la indulcitor, chiar daca astfel productia este substantial mai mica. In functie de fructele ori florile folosite, pretul licorii magice nu depaseste 15 lei.
Si in Bistrita-Nasaud, doamna Silvia pregateste siropul acasa, intr-un apartament. A invatat reteta de la femeile mai in varsta, dupa ce a primit un sirop de brad care a vindecat-o de raceala.
"Acum 4 ani am inceput cu o cantitate mai mica si am inceput cu siropul de brad. Ma duc in munte dupa muguri de brad. Se pot culege mugurii de brad maxim doua saptamani. Atunci e bun pentru preparatul siropului", explica Silvia Seica, producator de siropuri.
In aceasta perioada face insa sirop de afine. Este un procedeu migalos, dar doamna Silvia este multumita cand vede siropul in sticlute si il poate duce la vanzare. O sticluta de 250 ml costa numai 5 lei, iar cei care cunosc beneficiile produselor au devenit repede clienti fideli.
Sursa: Pro TV
Etichete: maramures, fructe, bistrita, producatori, ardeal, sirop,
Dată publicare:
30-09-2013 13:57