Fenomen inedit la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57

O multime de tinerii nascuti in strainatate, ai caror parinti au trait si au invatat in Romania, vin sa studieze la noi medicina, asa cum au facut ai lor. Aici se invata scoala adevarata, spun ei, iar studiile costa mai putin decat peste hotare.

Trist e insa ca, atunci cand termina, cei mai multi isi doresc sa profeseze tot in strainatate. Elizabeth s-a nascut in Canada, iar in toamna s-a inscris la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca, la grupa internationala. Model i-a fost mama, care a terminat aceeasi facultate.

In Canada, sistemul de invatamant este diferit. In primul rand, ca sa devii medic, trebuie mai intai sa urmezi cateva programe de pregatire care dureaza intre 3 si 4 ani. Abia apoi te poti inscrie la facultate. In plus si cheltuielile pentru un an de studiu sunt mai ridicate in strainatate decat la noi.

In Canada, un student cheltuie in fiecare an aproximativ 20.000 de euro, bani care includ taxa de studii, cazare sau masa. In Romania, aceleasi cheltuieli se ridica la doar 10.000 de euro.

Alexandra a ales, de asemenea, sa invete la Cluj. A venit din Suedia la sfatul unei prietene. Dupa ce vor obtine diploma, tinerele spun insa cA nu vor ramane in tara, deoarece salariile doctorilor de aici sunt prea mici.

Numai anul acesta la Facultatea de Medicina din Cluj, au venit sa studieze 2.200 de tineri, din 64 de tari.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO