Dezbateri despre film si politica la TIFF 2017
Peste doar doua zile, pe 2 iunie, incepe cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film Trasilvania.
Pana pe 11 iunie, Clujul va gazdui sute de proiectii si evenimente speciale, concerte, expozitii, dezbateri si lansari la care vor fi prezenti invitati de marca din lumea filmului si nu numai.
Doua dezbateri pe tema ,,Film si politica’’ vor aduce la Cluj personalitati de pe scena publica si politica. Duminica, 4 iunie, de la ora 15:30, la Cinema Florin Piersic va rula documentarul Politica, manual de intrebuintare/ Politica, Manual de Instrucciones (r. Fernando León de Aranoa). La dezbaterea de dupa proiectie vor participa sociologul Vasile Dancu, analistul Sorin Ionita - expert in politici publice si dezvoltare locala (Expert Forum), Dan Masca - initiatorul modificarii legislative privind reducerea numarului de semnaturi necesare pentru infiintarea unui partid si membru fondator al Partidului Oamenilor Liberi (POL), politologul si activistul Claudiu Craciun, unul dintre initiatorii platformei civico-politice Demos, Tudor Pop - deputat USR, Mihai Gotiu, senator USR, Elek Levente, presedintele USR Cluj, si realizatorul radio si TV Andrei Gheorghe.
La dezbaterea care va urma dupa proiectia aceluiasi film, miercuri, 7 iunie, ora 15:00, la Casa de Cultura a Studentilor, vor fi prezenti fostul premier Dacian Ciolos si Vlad Voiculescu, ministru al Sanatatii in cadrul aceluiasi Guvern, in dialog cu jurnalistul Mihnea Maruta despre temele principale ale filmului si despre nevoia de a reface legatura intre aspiratiile cetatenilor si ale societatii cu expresia leadership-ului politic si executiv in societatile occidentale si liberale.
Un eveniment care pune in discutie, indirect, si politicile agricole din Romania, este proiectia documentarului Varza, cartofi si alti demoni (r. Serban Georgescu), marti, 6 iunie, de la 21.45, in Arkhai Sculpture Park, de la Vlaha. Filmul expune cu umor si absurdul de rigoare paradoxurile din viata producatorilor agricoli locali. Un sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varza si cartofi, care nu se vand si, pana la urma, trebuie distruse. Ce-i de facut?
Pe 7 iunie, Ziua Maghiara aduce la Cluj opt noi productii de succes ale cinematografiei maghiare, prezentate pentru prima data in Romania. Despre trup si suflet/ On Body and Soul/ A teströl és a lélekröl (r. Ildikó Enyedi), castigatorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, va fi proiectat in prezenta actorilor Alexandra Borbély si Ervin Nagy si a producatorului Andras Muhi. Regizorul Szabolcs Hajdu (Bibliotheque Pascal) si actrita Orsolya Török-Illyés vor fi prezenti la proiectia Nu va dati jos pantofii/It’s Not the Time of My Life/ Ernelláék Farkaséknál, castigatorul Globului de Cristal la Karlovy Vary. Ajung la Cluj, printre altele, si documentarul Exod de suflete/ Soul Exodus (r. Csaba Bereczki), premiat la Hungarian Film Awards 2017, si scurtmetrajul premiat cu Oscar in 2017, Toata lumea/ Sing/ Mindenki, in regia lui Kristóf Deák. Ziua Maghiara se va incheia cu un concert Moonfellas, in curtea Muzeului de Arta, de la 21:30.
In Ziua HBO, pe 8 iunie, publicul va putea urmari primul episod din sezonul al doilea al serialului romanesc Umbre, in prezenta regizorului Bogdan Mirica, a actorilor Serban Pavlu, Maria Obretin, Andreea Vasile si a altor membri ai echipei. Andrei Dascalescu (Premiul de debut la TIFF 2009) revine cu Planeta Petrila, documentarul despre salvarea exploatarii miniere recent inchise, iar in Eu sunt Hercule (r. Marius Iacob), publicul va vedea ce a ramas din statiunea in care, cu secole in urma, regi si regine isi odihneau trupul in apele vindecatoare. Vor mai rula in Ziua HBO documentarul Mitul Slenderman: un caz terifiant/ Beware of Slenderman (r. Irene Taylor Brodsky) si docu-fictiunea Houston, We Have a Problem! (r. Ziga Virc).
Ziua Mondiala a Mediului va fi marcata anul acesta prin doua proiectii speciale in EcoTIFF. Pe 5 iunie vor rula documentarele Multumesc pentru ploaie/ Thank You for the Rain (r. Julia Dahr), despre modul in care schimbarile climatice afecteaza vietile oamenilor, si Fukushima – viata merge mai departe/ Half Life in Fukushima (r. Mark Olexa, Francesca Scalisi), povestea unui fermier ramas sa traiasca pe pamantul stramosilor lui, in ciuda dezastrului nuclear din 2011.
In fiecare seara de festival, incepand cu ora 21:45, filme noi vor fi proiectate la Somes Open Air, pe Plaja Grigorescu (Bd. 1 Decembrie 1918, 124), cu intrare libera. De asemenea, Universitatea Sapientia va prelua programarea cu care cinefilii s-au obisnuit la Cinema Arta, inchis anul acesta pentru lucrari de renovare.
Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.tiff.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, festival, filme, tiff, program, ardeal,
Dată publicare:
31-05-2017 16:03