CinEd Romania ajunge in Cluj si in Targu Mures in weekendul 21-22 mai
Anul acesta, in timpul Festivalului Filmului European, vor avea loc si cateva proiectii educative CinEd, cu intrare gratuita, la care sunt invitati sa vina elevii, parintii si profesorii.
Sambata, 21 mai, CinED ajunge la Cluj, cu proiectia filmului „Pierrot nebunul/ Pierrot le fou” (Franta, 1965), in regia lui Jean-Luc Godard. Una dintre cele mai indragite creatii ale regizorului francez, avandu-i in rolurile principale pe Jean Paul-Belmondo si Anna Karina, filmul este o poveste de dragoste si de aventuri: Pierrot si iubita sa Marianne fug impreuna in sudul Frantei, intr-o calatorie din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmaririle, dar nici romantismul. Proiectia este destinata mai ales elevilor de liceu si va avea loc la cinema Marasti, de la ora 12.00.
Iar duminica, 22 mai, la Targu Mures, va fi proiectat „Spiritul stupului / El espíritu de la colmena” (Spania, 1973) de Víctor Erice, o poveste cu o fetita de sapte ani, dintr-un sat spaniol al anilor 1940, care ramane profund impresionata dupa vizionarea filmului „Frankenstein” si se pierde in propria ei lume a fanteziei. Invitam elevii de toate varstele, insotiti de parinti sau profesori, sa vina sa-l vada la cinema Arta, de la ora 11.00.
Fiecare proiectie va fi urmata de o discutie cu criticul de film Andra Petrescu, in timpul careia elevii si profesorii vor putea sa afle mai multe detalii despre programul CinEd, un proiect european amplu de educatie cinematografica, pe care il vom implementa anul acesta in mai multe orase din Romania.
Profesorii, educatorii, bibliotecarii, operatorii culturali interesati sa se inscrie in programul CinEd sunt rugati sa acceseze platforma cined.eu si sa completeze formularul de inregistrare sau direct pe email, la adresele [email protected] (pentru lucrul cu elevi de gimnaziu si de liceu) sau [email protected] (pentru invatamantul primar).
CinEd isi propune ca un numar tot mai mare de copii si tineri din Europa sa aiba acces la filme de arta europene, in scoli si in afara lor, astfel incat acestia sa poata deveni spectatori activi, cu viziuni critice si un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atat de la indemana.
Pana acum peste 150 de cadre didactice si bibliotecari au asistat la formari gratuite, in 5 orase diferite: Bucuresti, Buzau, Galati, Craiova si Alexandria.