Batranete haine grele. S-au zbatut toata viata si se chinuie si la batranete
Dupa ce au muncit o viata intreaga, au visat ca macar la batranete sa isi traga sufletul si sa aiba pe cineva care sa-i vegheze si sa le intinda o cana cu apa, atunci cand au nevoie.
Pentru multi pensionari din Cluj, insa, linistea visata este inca departe. S-au inscris pe liste de asteptare pentru un loc in azil si uneori trec luni de zile fara sa primeasca un raspuns. Autoritatile spun doar ca sunt locuri putine si cereri multe.
Maria nu a fost binecuvantata cu copii. Pana acum, la 78 de ani, s-a descurcat cu ajutorul unei prietene din bloc, pensionara si ea. Insa, de cand aceasta s-a dus la un azil privat, viata i-a devenit de nesuportat. De sapte luni este inscrisa pe lista de asteptare a unui azil de stat, pentru ca pensia ei nu ii permite altceva, dar pana acum n-a primit niciun raspuns.
In Cluj exista doar doua camine de batrani de stat, insa lista de asteptare e lunga cat o zi de post. Ioan de exemplu a fost primit dupa un an si jumatate de asteptare. Sotia i-a murit, iar copiii lui sunt stabiliti in strainatate, asa ca nu mai putea rezista de unul singur.
Batranii care au pensii mari isi pot gasi cu usurinta un loc in caminele private. Daca un pat intr-un azil de stat costa 600 de lei pe luna, acolo, insa, pretul e dublu sau chiar mai mare, asa ca putini pensionari isi pot permite un asemenea lux.