Incojurati de paduri si dealuri, ciobanii din Sebes si-au deschis magazine alimentare
Aflati pe coama muntilor, la peste 1.000 de metri, ciobanii din Muntii Sebesului au decis ca este timpul sa se modernizeze. Asa ca de la cuvant la fapta a fost doar un pas, si in curand la stana au aparut un magazin alimentar si niste panouri solare.
Oamenii spun ca de cand au magazin alimentar nu mai sunt nevoiti mearga zeci de kilometri pentru a face rost de cele necesare, iar lampile cu petrol sunt de acum istorie. "Ne-am mai modernizat si noi aici in varful muntelui. Avem panou solar care incarca bacteria si produce curent, punem gardul electric la animale", povesteste unul dintre ciobani.
La aproape 1.000 de metri altitudine, in Muntii Sebesului, exista locul numit ''La Cruci''. Cateva zeci de stani insirate una langa cealalta gazduiesc familiile de ciobani. De la mic la mare, toti se ocupa cu pastoritul. Aici l-am regasit pe Liviu, elev in clasa a V-a, care deja stie rostul meseriei la stana. "Cand iau vacanta vin cu parintii, ii ajut la datul in strunga, duc animalele la pascut. E greu, dar imi place", recunoaste baiatul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Timp de trei luni pe an, satul Loman se muta practic in munte. Inconjurati de paduri si dealuri, ciobanii se simt ca in rai, insa viata grea i-a obligat sa se modernizeze pentru a-si usura munca. Asa ca si-au deschis un magazin, de unde isi procura cele necesare.
Chiar daca traiul in varf de munte este greu, oamenii care isi fac veacul pe meleaguri mioritice, spun ca nu ar renunta la acest mod viata devenit traditie si transmis din generatie in generatie.