Ardealul te cucereste cu bucate alese. Vezi aici ce preparate traditionale prefera turistii


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 11:59
Data publicarii: Marti 21 Februarie 2012 10:27
Categorie: Ardeal

Transilvania are cu siguranta gust. Mancarurile noastre cu traditie stau la loc de cinste si nu exista turist care sa nu se fi oprit macar odata sa incerce preparate facute dupa aceleasi retete de sute de ani.

Daca ajungi in orasul de pe Somes si nu ai gustat celebra Varza a la Cluj inseamna ca nu ti-ai atins scopul. Faimoasa reteta reuseste sa-i cucereasca pana si pe straini care se ling pe degete de cate ori au in fata farfuria plina. De 27 de ani, doi asociati au reusit sa mentina afacerea cu varza din bucatarie pe culmile succesului. „Avem traditia consumatorilor nostri, care au pornit din studentie si isi aduc acum copii la randul lor sau bunicii isi aduc nepotii sa vada ei unde au fost studenti cand au fost tineri si ne cauta si acum in continuare”, explica Dorel Filip.

Tocanita din bistrita merge de minune cu mamaliga

Ajungem in Bistrita, unde Monica gateste zi de zi, de mai bine de opt ani, tocanita. Chiar daca fiecare bucatar are secretul lui, Monica ne-a explicat cum se prepara vestita tocana. „Se taie ceapa marunt, se pune la calit, lasam sa se caleasca bine si punem carnea. O lasam sa isi schimbe culoarea, dupa care punem apa si lasam sa fiarba”. Preparatul merge de minune cu un bot de mamaliga. Domnul Valer a ajuns in Bistrita tocmai din Arad, asa ca s-a asezat la masa. „E foarte gustoasa, in zona din care vine eu nu am mai mancat asa ceva. Cand ajung acasa o sa incerc sa fac si eu asa ceva”.

Bobgulas, preparat de secole dupa retata vecinilor

In Satu Mare se prepara celebrul bobgulas, care si-a castigat reputatia de mancare traditionala. Totusi, reteta e imprumutata de secole de la vecinii maghiari, iar cei mai priceputi bucatari sunt tot maghiarii. Rozalia Horvath, bucatar, ne explica cum se prepara gulasul, adica o ciorba cu legume, carne de vita, carnat de casa si ciolan afumat. Dupa ce fierbe la foc mic vreo doua ore se poate servi cu smantana si ardei iute.

VIDEO. Salvati de muraturile din camara
Hai la Cluj!
VIDEO PROTVPLUS.RO