Ardealul te cucereste cu bucate alese. Vezi aici ce preparate traditionale prefera turistii
Transilvania are cu siguranta gust. Mancarurile noastre cu traditie stau la loc de cinste si nu exista turist care sa nu se fi oprit macar odata sa incerce preparate facute dupa aceleasi retete de sute de ani.
Daca ajungi in orasul de pe Somes si nu ai gustat celebra Varza a la Cluj inseamna ca nu ti-ai atins scopul. Faimoasa reteta reuseste sa-i cucereasca pana si pe straini care se ling pe degete de cate ori au in fata farfuria plina. De 27 de ani, doi asociati au reusit sa mentina afacerea cu varza din bucatarie pe culmile succesului. „Avem traditia consumatorilor nostri, care au pornit din studentie si isi aduc acum copii la randul lor sau bunicii isi aduc nepotii sa vada ei unde au fost studenti cand au fost tineri si ne cauta si acum in continuare”, explica Dorel Filip.
Tocanita din bistrita merge de minune cu mamaliga
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ajungem in Bistrita, unde Monica gateste zi de zi, de mai bine de opt ani, tocanita. Chiar daca fiecare bucatar are secretul lui, Monica ne-a explicat cum se prepara vestita tocana. „Se taie ceapa marunt, se pune la calit, lasam sa se caleasca bine si punem carnea. O lasam sa isi schimbe culoarea, dupa care punem apa si lasam sa fiarba”. Preparatul merge de minune cu un bot de mamaliga. Domnul Valer a ajuns in Bistrita tocmai din Arad, asa ca s-a asezat la masa. „E foarte gustoasa, in zona din care vine eu nu am mai mancat asa ceva. Cand ajung acasa o sa incerc sa fac si eu asa ceva”.
Bobgulas, preparat de secole dupa retata vecinilor
In Satu Mare se prepara celebrul bobgulas, care si-a castigat reputatia de mancare traditionala. Totusi, reteta e imprumutata de secole de la vecinii maghiari, iar cei mai priceputi bucatari sunt tot maghiarii. Rozalia Horvath, bucatar, ne explica cum se prepara gulasul, adica o ciorba cu legume, carne de vita, carnat de casa si ciolan afumat. Dupa ce fierbe la foc mic vreo doua ore se poate servi cu smantana si ardei iute.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, Satu Mare, mancare, bistrita, ardeal,
Dată publicare:
21-02-2012 10:27