VIDEO. Caprioarele in cautare de hrana se apropie de casele oamenilor in Pancota, judetul Arad
Imagini spectaculoase suprinse intr-o localitate din Arad, unde, mai multe caprioare in cautare de hrana se apropie de casele oamenilor.
Localnicii stiu secretul: in fiecare toamna cerbii, ciutele si puii vor sa guste din recolta de struguri. Departe de a trai acest tablou idilic, viticultorii din zona spun ca animalele le distrug recolta.
Viticultorii din comuna Pancota, judetul Arad, spun ca problemele au inceput acum un an cand proprietarii fondului de vanatoare din localitate au adus in paduri peste 400 de cerbi lopatari.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Nu a durat mult pana cand animalele au iesit din zona lor, din lipsa de hrana, dar si din curiozitate, si au intrat in culturile de porumb si de vita-de-vie. Iar cand au dat de gustul strugurilor zemosi, n-au mai vrut sa plece.
La inceput, oamenii se amuzau fotografiind animalele, dar cand au observat ca acestea au inceput sa manance lastarii, le-a cam pierit zambetul.
"Cerbii au atacat via si au mincat via. Au mancat lastarii si via nu mai creste, ii mai trebuie un an sa creasca. Sunt animale frumoase, dar sa fie tinute in fondul de vanatoare”, a spus Dorel Mihaicuta, viticultor.
Societatea pe care o administreaza acest viticultor a plantat peste 100 de hectare de vie. Barbatul spune ca dupa cum i-a observat, cerbii au si preferinte. Au dat iama in soiuri de vinuri rosii precum Pinot Noir si Cadarca si le-au evitat pe celelalte.
"Planta afectata de lopatari, e mancata masa vegetala, frunzele, lastarii si se va regenera in 3 ani", a spus Renato Coradini, un viticultor din Italia.
Administratorii fondului de vanatoare cred ca oamenii exagereaza.
Cristian Chismore, reprezentant fond de vanatoare: "Proprietarii terenurilor sunt deranjati ca animalele circula prin vie si le mananca, dar nu chiar atat de multi, strugurii. S-a instituit o comisie, dar nu s-a stabilit prejudiciul. Nu se poate imprejmui fondul de vanatoare si odata populat, cerbul devine bun al statului."
Paul Hac, reprezentant al Parcului Natural Lunca Muresului: "Cerbul loptar e mai pretentios fata de resursele de hrana. Pe langa ce gaseste in padure, iarba, frunze, lujeri, are nevoie si de cereale si culturi agricole. Ei pot sa manance si fructe sau cereale din culturile acestea."
Povestea este insa departe de a se incheia. Cele doua parti se judeca si pana acum nu s-a ajuns la nici un rezultat.