Transportatorii cu vehicule mai grele de 3,5 tone care tranziteaza Ungaria vor plati o noua taxa

01-07-2013 15:20


De astazi, vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone care tranziteaza Ungaria, vor plati o taxa de drum.

 

 Daca pana acum, soferii plateau o taxa in functie de numarul de ore parcurse, mai nou, impunerea este raportata la numarul de kilometri. Astfel, vor achita pana la 100 de euro fata de 15 euro.

Pentru transportatori, aceasta taxa de drum reprezinta o lovitura sub centura. De astazi, soferii care tranziteaza Ungaria cu masini grele, sunt nevoiti sa plateasca si de zece ori mai mult

 

“E foarte mare taxa va dati seama, de la 15 euro cat plateam pana acum, sa ne coste 100 euro un singur drum”, a spus soferul unui TIR.

Transportatorii romani iau in calcul deja si variante ocolitoare. In vizor este Croatia care a intrat de azi-noapte in Uniunea Europeana.

"Trebuie sa gasim alte variante, exista varianta de tranzit, daca tot a intrat Croatia in Uniunea Europeana, sa mergem prin Croatia, astfel incat sa traversam Ungaria pe o portiune mica sa nu ne coste atat de mult”, a spus un transportator.

Taxa de drum este valabila si pentru autocare. Cel mai probabil, acest lucru se va reflecta si in pretul biletelor de calatorie. Autoritatile din tara vecina fac deja controale.


 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO