Sase primari aradeni isi freaca palmele. Pentru ce vor fi cheltuiti 100 milioane de euro in judet

27-05-2013 14:37


gazoduct

 Gazoductul Nabucco revine in actualitate, dupa ce deputatii au adoptat, zilele trecute, unele masuri privind lucrarile de dezvoltare a conductei de gaze naturale care va trece si prin judetul Arad.

 Reglementarile au fost necesare pentru ca dezvoltatorii proiectului sa aiba garantia ca se vor putea folosi de terenurile de pe traseu o perioada de pana la 50 de ani.

In Romania, ar urma sa fie despagubiti 16.000 de proprietari de terenuri aflate in cinci judete ce vor fi traversate de gazoduct, respectiv Dolj, Mehedinti, Caras-Severin, Timis si Arad.

In Arad, conducta va avea aproape 50 de kilometri si va traversa localitatile Sagu, Vinga, Secusigiu, Semlac, Seitin si Nadlac. Primarii acestor localitati spera ca lucrarile vor avea un impact notabil asupra economiei locale, avand in vedere ca se estimeaza ca vor fi investiti 100 de milioane de euro in judet.

Vasile Ciceac, primarul orasului Nadlac: “Ocuparea fortei de munca e un mare castig, care va genera venituri din mai multe directii, atat prin impozitare cat si prin consum. Speram sa reusim sa angajam cati mai multi nadlacani in acest proiect”.

Edilul spune ca si firmele locale vor avea de castigat, urmand sa livreze materiale de constructii. In plus, circa 70 de localnici vor fi despagubiti pentru ca terenurile lor vor fi traversate de gazoduct.

La Vinga, proprietarii de terenuri isi pun speranta, inainte de toate, in despagubiri.

Daniel Miroslav Golovescu, viceprimarul localitatii Vinga: “Inca nu ni s-a comunicat cati bani vor fi acordati proprietarilor de terenuri, desi am avut numeroase intalniri cu reprezentantii Nabucco, care ne-au explicat in detaliu proiectul. Stim ca oamenii vor fi despagubiti pentru recoletele pierdute din cauza santierului si pentru utilizarea ulterioara a terenurilor”.

In celelalte localitati, precum Secusigiu, oamenii mizeaza inclusiv pe cresterea preturilor la terenuri, insa edilii incearca sa calmeze spiritele aprinse, pentru ca subiectul este intens dezbatut.

Ilie Chesa, primarul localitatii Secusigiu: “Oamenii spera sa vanda mai bine terenurile, dar nu credem ca se va intampla asta. Depinde si de valoarea compensatiilor acordate”.

Consiliul Judetean Arad a emis certificatul de urbanism pentru conducta de gaz, insa lucrarile nu vor incepe mai devreme de un an.

In 13 iulie 2009, a fost semnat Acordul Interguvernamental privind Proiectul Nabucco, la care participa Austria, Bulgaria, Romania, Turcia si Ungaria. Amplasarea surselor potentiale de gaze este in zona Marii Caspice, iar lungimea totala a conductei care va transporta gazul in Europa va fi de 2510 de kilometri, din care 471 de kilometri in Romania.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO