Gazoductul Nabucco a primit unda verde. Cand am putea obtine independenta energetica fata de Rusia

Ultimul update: Vineri 24 Mai 2013 06:59
Data publicarii: Marti 21 Mai 2013 19:36
Categorie: Financiar

Gazoductul Nabucco este la un pas de inceperea constructiei. Parlamentul a adoptat o lege care da unda verde aducerii gazului metan de la Marea Caspica in Europa, prin tara noastra.

Aprobarea finala va veni peste doua luni si va fi data de un consortiu de companii britanice, norvegiene si azere, care gestioneaza resursele uriase de gaze din Orientul Mijlociu.

Aceste companii vor decide daca bat palma cu echipa din care face parte si Romania sau cu cea concurenta, care ar vrea gazoductul prin Grecia si Italia.

Romania a cheltuit pana acum 20 de milioane de euro pentru proiectul Nabucco, insa deocamdata investita nu este singura.

"Exista si un alt proiect, sa zic, concurent. Ori, pentru Romania e important ca proiectul care se va realiza sa fie acest Nabucco Vest, cel care vine Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si merge mai departe in Austria spre toata Europa. Mai ramane sa se ia decizia politica", a declarat premierul Victor Ponta.

Decizia sta in mainile unui consortiu britanico-norvegiano-azer, care ar putea hotari foarte usor sa livreze gazele Italiei prin Marea Adriatica, in locul Nabucco.

Proiectul la care participa si Romania aduce gazul in centrul Europei si asigura insa o piata mult mai mare decat conducta prin Grecia si Albania. Iar pentru noi ar insemna in primul rand independenta energetica fata de Rusia.

"E logic ca daca ai mai multi competitori poti obtine un pret mai bun. Si sa nu mai fim la mana Gazprom, cu care nu poti negocia ca iti impune ce pret vrea si aia e", a declarat Constantin Nita, ministru delegat pentru Energie.

Miza pentru aducerea gazelor caspice in Europa este enorma. Zacamantul din Azerbaidjan ar putea sustine consumul de gaze din 20 de tari, timp de 400 de ani.

Pana la decizia finala, pe care o vom sti la finalul lunii iunie, constructia gazoductului este gata de lansare, spun oficialii.

"Am stabilit conditiile prin care alti investitori pot participa la asociere si subscriere. Am pregatit intreg terenul in eventualitatea in care Nabucco va fi selectata de Shah Deniz ca ruta preferata", a declarat Hans-Peter Floren, presedintele Comitetului Director Nabucco

Constructia ar putea sa inceapa in 2015, iar primele gaze vor ajunge in Romania patru ani mai tarziu. Nabucco Vest va avea o lungime de 1.300 kilometri, din care 470 vor fi pe teritoriul nostru. Realizarea conductei implica 10 mii de muncitori si 2,5 milioane de tone de otel.

 

Gazoductul Nabucco Vest, care va traversa Romania, intra in faza de proiectare
Gazoductul Nabucco Vest, care va traversa Romania, intra in faza de proiectare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Euro
O noua amenințare pentru moneda unică. Ce spune omul care a salvat euro în timpul crizei
Mii de români au aflat de la ANAF că au fost înșelați. "Nu e semnătura mea"
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
Țara UE care a primit 1 mil. de imigranți și a angajat jumătate mai recrutează străini
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
KFOR, Kosovo - Getty
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps