Gazoductul Nabucco a primit unda verde. Cand am putea obtine independenta energetica fata de Rusia

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 24 Mai 2013 06:59
Data publicarii: Marti 21 Mai 2013 19:36
Categorie: Financiar

Gazoductul Nabucco este la un pas de inceperea constructiei. Parlamentul a adoptat o lege care da unda verde aducerii gazului metan de la Marea Caspica in Europa, prin tara noastra.

Aprobarea finala va veni peste doua luni si va fi data de un consortiu de companii britanice, norvegiene si azere, care gestioneaza resursele uriase de gaze din Orientul Mijlociu.

Aceste companii vor decide daca bat palma cu echipa din care face parte si Romania sau cu cea concurenta, care ar vrea gazoductul prin Grecia si Italia.

Romania a cheltuit pana acum 20 de milioane de euro pentru proiectul Nabucco, insa deocamdata investita nu este singura.

"Exista si un alt proiect, sa zic, concurent. Ori, pentru Romania e important ca proiectul care se va realiza sa fie acest Nabucco Vest, cel care vine Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si merge mai departe in Austria spre toata Europa. Mai ramane sa se ia decizia politica", a declarat premierul Victor Ponta.

Decizia sta in mainile unui consortiu britanico-norvegiano-azer, care ar putea hotari foarte usor sa livreze gazele Italiei prin Marea Adriatica, in locul Nabucco.

Proiectul la care participa si Romania aduce gazul in centrul Europei si asigura insa o piata mult mai mare decat conducta prin Grecia si Albania. Iar pentru noi ar insemna in primul rand independenta energetica fata de Rusia.

"E logic ca daca ai mai multi competitori poti obtine un pret mai bun. Si sa nu mai fim la mana Gazprom, cu care nu poti negocia ca iti impune ce pret vrea si aia e", a declarat Constantin Nita, ministru delegat pentru Energie.

Miza pentru aducerea gazelor caspice in Europa este enorma. Zacamantul din Azerbaidjan ar putea sustine consumul de gaze din 20 de tari, timp de 400 de ani.

Pana la decizia finala, pe care o vom sti la finalul lunii iunie, constructia gazoductului este gata de lansare, spun oficialii.

"Am stabilit conditiile prin care alti investitori pot participa la asociere si subscriere. Am pregatit intreg terenul in eventualitatea in care Nabucco va fi selectata de Shah Deniz ca ruta preferata", a declarat Hans-Peter Floren, presedintele Comitetului Director Nabucco

Constructia ar putea sa inceapa in 2015, iar primele gaze vor ajunge in Romania patru ani mai tarziu. Nabucco Vest va avea o lungime de 1.300 kilometri, din care 470 vor fi pe teritoriul nostru. Realizarea conductei implica 10 mii de muncitori si 2,5 milioane de tone de otel.

 

Gazoductul Nabucco Vest, care va traversa Romania, intra in faza de proiectare
Gazoductul Nabucco Vest, care va traversa Romania, intra in faza de proiectare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Insula Pacific, aer curat
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară