Migranti detinuti intr-un centru din Arad reclama incalcarea drepturilor si tratament violent

×
Codul embed a fost copiat

O organizaţie internaţională care apără drepturile migranţilor publică pe pagina de web un apel al unor refugiaţi aflaţi într-un centru din localitatea arădeană Horia.

UPDATE
Migranţii închişi în centrul specializat din localitatea arădeană Horia au reacţionat la ferestre când au apărut jurnaliştii, joi, pentru a se documenta referitor la acuzaţiile privind tratamentele violente la care ar fi supuşi, oamenii strigând de la ferestre “Ajutor!”, “Foame” şi “Mizerie”.

Jurnaliştilor care s-au deplasat la Centrul pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică din Horia li s-a refuzat accesul în pavilonul în care se află celulele de detenţie, pentru a vedea condiţiile de cazare. După ce au strigat câteva minute în şir de la câteva ferestre, cei închişi s-au retras brusc, ca şi cum ar fi fost obligaţi, revenind după aproximativ 15 minute cu aceleaşi mesaje. Cu toate că mai mulţi bărbaţi strigau de la ferestre spre ziarişti “Intraţi să vedeţi!”, reprezentanţii centrului nu le-au permis jurnaliştilor să ia contact cu nicio persoană închisă, afirmând că sunt violente.

După câteva ore de aşteptare, şeful centrului din Horia, Petru Pădurean, a primit presa într-o sală de şedinţe, unde a reluat declaraţiile oferite miercuri seară agenţiei MEDIAFAX, prin care respinge acuzaţiile migranţilor.

Acestia reclamă încălcarea drepturilor şi tratament violent din partea poliţiştilor, dar conducerea centrului respinge acuzaţiile.

Citește și
violente
Proteste violente intre imigrantii tunisieni si fortele de ordine italiene. O persoana, in coma
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Informaţiile apar pe pagina web a organizaţiei Migreurop, cu sediul la Paris. Acestia publică un apel care ar fi fost trimis de migranţii aflaţi în Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din localitatea Horia.
"Trebuie să ne ajutaţi, suntem peste 50 de deţinuţi în centrul de detenţie din Arad, în România. Suntem solicitaţi de azil şi am fost închişi aici. Unii suntem aici de o lună, alţii de şapte, opt sau nouă luni. Suntem bărbaţi, însă avem şi o femeie însărcinată printre noi. Suntem maltrataţi, mai rău ca animalele. Poliţiştii din centru ne lovesc, ne bat. Se întâmpla des", se arată în mărturiile deţinuţilor postate pe site-ul Migreurop.

Potrivit mărturiilor, în 6 martie 2012 poliţiştii din cadrul centrului ar fi vrut să gazeze un bărbat.
"L-au dus jos în celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit ţipând din celulele noastre", se arată în apelul publicat.

Deţinuţii se plâng că sunt închişi aproape 24 de ore din 24: "Avem dreptul de a ieşi pe hol doar una-două ore pe zi. Nu ni se permit plimbările afară, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu acelaşi fel de mâncare. Nu avem acces la niciun medic. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem face nimic. În acest moment mai mulţi dintre noi avem mâncărimi de piele pe care le suportăm cu greu, însă nu primim niciun fel de îngrijire".

Acestia adauga în mărturiile respective că au vrut să facă greva foamei în semn de protest faţă de tratamentul aplicat.
"Ne-am cerut drepturile. În acea zi au chemat pentru întăriri jandarmi cu cagule pe faţă. Eram închişi în celule şi ne-au gazat prin fereastra mică a uşii. După aceea au deschis uşa şi ne-au bătut pe toţi. I-au rupt mâna şi nasul unui deţinut", se arată în mărturii.

În apelul adresat organizaţiei se mai spune că "anumite persoane sunt într-atât de epuizate încât doresc să se sinucidă".
"Unul dintre deţinuţi se simţea foarte rău şi spunea că vrea să-şi taie venele. Poliţiştii din centru i-au adus un cuţit spunându-i: «Poate te ajută asta»".

In plus, oamenii se plang ca nu au căldură, nu le funcţionează duşul, iar saltelele sunt în stare foarte proastă.

Seful Centrului de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din Horia, Petru Pădurean, a afirmat că nu are cunoştinţă despre astfel de tratamente aplicate deţinuţilor şi că are audienţe de două ori pe săptămână, dar niciun străin nu i-a adus la cunoştinţă acuzaţiile enunţate.
Avem doar doi poliţişti pe tură care asigură paza şi nu au cum să bată 55 de persoane, câte sunt acum aici", a declarat şeful centrului, Petru Pădurean.
El a susţinut că în dotarea poliţiştilor există două pistoale cu gaze, care sunt ţinute încuiate într-un rastel şi sunt folosite doar în situaţii de forţă majoră, iar în acest an nu s-a intervenit cu ele.

Referitor la acuzaţiile că un deţinut a fost dus în celula de izolare pentru a fi bătut, Pădurean a afirmat că "izolarea este sancţiunea cea mai aspră şi nu au fost cazuri de indisciplină care să impună această măsură în acest an".

Şeful centrului a spus că deţinuţii primesc îngrijiri medicale şi doar de la începutul anului au fost înregistrate în evidenţe 600 de tratamente aplicate.
"Avem medic pe fiecare tură. Chiar ieri am dus la spital, în Arad, pentru tratament, două persoane. Se acordă medicaţie şi se poate verifica uşor în înregistrările existente", a declarat Pădurean.

El a spus că în centru există televizoare în sălile pentru activităţi cultural-educative şi că deţinuţii au acces la ele între mese, aproximativ şapte ore pe zi.

Şeful centrului a declarat că femeia gravidă din centru este împreună cu soţul său, ambii fiind din Liban, şi beneficiază de o cameră cu condiţii mai bune, inclusiv cu televizor.

Referitor la alimentaţie, Pădurean a afirmat că hrana este asigurată de Penitenciarul Arad şi "respectă toate normativele legale".

În octombrie 2011, 24 de cetăţeni străini - 16 din Algeria şi 8 din Tunisia - au evadat din Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad prin forţarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii.

Cu privire la cei 24 de migranţi care au evadat din centru, Pădurean a declarat că 23 din aceştia au fost prinşi, însă majoritatea au fost repatriaţi, câţiva dintre ei aflându-se însă în continuare la Horia. In aceeasi declaratie, a adaugat ca centrul are 23 de angajaţi, iar în acest moment sunt deţinuţi 55 de refugiaţi, majoritatea din Algeria, Tunisia şi Maroc.

Pe site-ul organizaţiei, Migreurop este prezentată ca o reţea de activişti şi cercetători al căror scop este de a publica condiţiile de detenţie a cetăţenilor străini fără permise de şedere în statele europene.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A vrut sa se sinucida. Decizia disperata pe care a luat-o un refugiat tunisian din Romania
A vrut sa se sinucida. Decizia disperata pe care a luat-o un refugiat tunisian din Romania

Centrul de refugiati din Timisoara ascunde o poveste de dragoste cu final neasteptat: un tanar tunisian a vrut sa-si ia zilele, dupa ce s-a certat cu iubita lui din Somalia.

Proteste violente intre imigrantii tunisieni si fortele de ordine italiene. O persoana, in coma
Proteste violente intre imigrantii tunisieni si fortele de ordine italiene. O persoana, in coma

Batalie in toata regula pe insula Lampedusa, din sudul Italiei. 300 de imigranti tunisieni s-au incaierat cu fortele de ordine dupa ce au parasit tabara de refugiati in care erau tinuti de autoritatile italiene.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.