Cum vrea sa scape Primaria Arad de grija spatiilor verzi dintre blocuri
Munca voluntara ar putea reveni la moda in Arad. Primaria propune ca locatarii blocurilor sa preia in ingrijire spatiile verzi si sa iasa cu sapa si grebla la munca de cate ori e nevoie.
Inainte de 1989, munca voluntara era mai mult o obligatie pentru toti locatarii, care se intalneau cel putin de doua ori pe an pentru a ingriji verdeata si aleile din jurul imobilelor. Acest lucru nu s-a mai intamplat de atunci, decat cu ocazia unor concursuri organizate de municipalitate, la care participarea a fost foarte redusa.
Totusi, Primaria Arad vrea sa schimbe acest lucru printr-un proiect “care sa ofere posibilitatea responsabilizarii sociale si cetatenesti fata de mediul ambiental”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Proiectul, care urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor, prevede ca spatiile verzi si scuarurile din jurul blocurilor sau din vecinatatea institutiilor publice si a firmelor sa fie preluate in grija de acestea pe baza unei conventii valabile cinci ani.
In tot acest timp, asociatiile de proprietari sau administratorii de imobile se vor obliga sa intretina verdeata. Ei pot primi asistenta tehnica gratuita de la Serviciul edilitar din cadrul Primariei, iar functionarii vor verifica de doua ori pe an starea spatiilor respective. Daca nu sunt ingrijite, Primaria se va ocupa de ele, dar asociatiile de proprietari vor plati facturile, inclusiv cu penalitati de 0,1 la suta pentru fiecare zi de intarziere.
Totusi, nu este obligatorie preluarea spatiilor verzi. Proprietarii pot alege daca vor sa-si asume ingrijirea lor sau daca se multumesc cu molozul din jurul cladirilor si cu iarba uscata.
Reprezentantii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL) Arad afirma ca proiectul nu va avea efect pentru ca preluarea spatiilor este facultativa.
„Este greu de crezut ca asociatiile se mai incurca in birocratie si vor cere aceste spatii. Mai ales ca exista riscul sa plateasca daca nu au grija de ele. In plus, la nivel local exista deja o reglementare care obliga asociatiie sa intretina spatiile din jurul imobilelor”, afirma presedintele ULAL, Dorina Lupse.
Viceprimarul Geanina Pistru explica de ce reglementarile actuale nu sunt respectate, iar cartierele de blocuri sunt atat de neprimitoare: „Administratorii ne-au atras atentia ca legal nu pot investi in intretinerea acestor zone pentru ca ele sunt domeniu public. Noi vrem sa facem o asociere cu proprietarii, care vor prelua cu acte pe o perioada de cinci ani aceste spatii, dar cu obligatia pastrarii caracterului de zone verzi, fara a putea fi ridicate constructii”.
Sursa: Pro TV
Etichete: arad, primarie, locatari, spatii verzi, asociatii,
Dată publicare:
02-02-2012 10:26