Solutia aradenilor pentru factura la apa calda: contoare care inregistreaza pe baza temperaturii
Locuitorii municipiului Arad vor sa puna capat risipei de bani, cand vine vorba de facturile la apa calda.
Obisnuiti de ani de zile sa lase robinetul deschis cateva minute pana cand sa curga apa la temperatura potrivita pentru o baie, platind astfel apa rece la pret de apa calda, aradenii incep sa faca presiuni asupra furnizorului local de agent termic sa instaleze contoare performante, care sa inregistreze consumul doar de la o anumita temperatura a apei. Cateva blocuri, ale caror locatari au fost mai cu dare de mana, au facut investitia pe cont propriu si acum nu regreta: facturile au fost reduse la jumatate.
Cereri fara raspuns
Peste 1.200 de asociatii de proprietari solicita CET Hidrocarburi Arad sa instaleze cat mai repede contoare moderne, cu atat mai mult cu cat au fost eliminate subventiile, ceea ce presupune costuri mai mari cu 30 la suta atat la consumul de apa calda, cat si la cel de agent termic. Sub umbrela Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL), aradenii au facut mai multe socilitari catre responsabilii locali sa fie schimbate actualele contoare de la bransamentele cladirilor. Acestea inregistreaza fiecare picatura consumata, chiar daca apa este rece ca gheata. Conducerea ULAL reclama insa ca nicio cerere nu a primit raspuns favorabil, oficialii invocand mereu lipsa fondurilor de care CET Hidrocarburi ar avea nevoie pentru inlocuirea contoarelor.
‘’Exista baza legala inca din 2008 pentru taxarea apei calde in functie de temperatura, dar la Arad nu s-a facut nimic in acest sens. In ultimul an am trimis nenumarate socilitari conducerii CET Hidrocarburi, de la care am primit raspunsuri evazive. Interesul lor clar e sa nu fie instalate astfel de sisteme de masurare a consumului, pentru ca ar pierde de doua ori: o data prin investitia facuta, a doua oara prin facturile mai mici emise catre populatie’’, declara presedintele ULAL Arad, Dorina Lupse.
Facturi la jumatate
ULAL monitorizeaza de cateva luni 15 blocuri care si-au instalat contoare performanete la bransamentul de apa calda. ‘’Concluzia este ca investitia merita. Facturile s-au redus aproape la jumatate, desi locatarii au folosit la fel de multa apa’’, afirma Lupse.
Din pacate, in Arad cel mult 30 de cladiri au astfel de contoare, desi investitia pentru schimbarea celor vechi este cuprinsa intre 2.000 si 2.500 de lei.
“Noi am popularizat cat am putut aceasta alternativa, dar oamenii asteapta ca furnizorul de apa calda sa schimbe contoarele, asa cum prevede legea”, a mai declarat presedintele ULAL.
Poate la anu’
Conducerea CET Hidrocarcuri afirma ca nu dispune in acest moment de fonduri pentru inlocuirea contoarelor vechi cu cele performante.
“Legea poate sa ne oblige sa facem acest lucru doar in masura in care dispunem de fonduri. Noi nu avem resurse pentru o investitie de peste un milion de euro la nivelul municipiului Arad. Incercam sa prevedem aceasta investitie in bugetul pe anul viitor”, afirma directorul centralei eletrotermice, Cornel Bobancu Alicescu.
Despre performantele noilor contoare, directorul prefera sa nu faca comentarii.
El spune ca totusi CET Hidrocarburi a inceput un program de investitii, dar pentru schimbarea contoarelor de la bransamentele pentru caldura furnizata populatiei. Acestea “sunt mai performante”, dupa cum afirma directorul, insa tot nu inregistreaza consumul in functie de temperatura agentului termic. Pana acum au fost cumparate 1.935 de contoare, din cele aproximativ 2.500 necesare, iar instalarea lor va incepe in urmatoartele saptamani.
Consumul a scazut
In ultimii 15 ani, consumul de apa calda a scazut semnificativ in municipiul Arad, pe masura ce a crescut pretul. Astfel, daca in 1995 consumul mediu luna pe cap de locuitor era de zece metri cubi de apa calda, acum consumul este de sub 1,5 metri cubi. Cel mai probabil, predispozitia aradenilor pentru economii se va mentine dupa eliminarea subventiilor, pentru ca si apa calda se factureaza tot la gigacalorie, ca si caldura, iar pretul gigacaloriei fara subventii este de 307 lei, fata de 228 de lei in sezonul rece trecut. De altfel, inainte de debutul sezonului rece, 200 de familii din oras s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire.