Au inceput lucrarile de reabilitare a Manastirii Maria Radna. Investitia depaseste 11 milioane euro
Cel mai important loc de pelerinaj al catolicilor din vestul tarii, Manastirea Maria Radna, a intrat, de astazi, intr-un amplu proces de reabilitare, care va dura doi ani.
Proiectul costa 11 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor fiind asigurate de Uniunea Europeana, pentru ca la final complexul va fi promovat turistic la nivel international.
“O parte a manastirii are 300 de ani, iar acolo este mult de lucru. Practic, vor ramane doar zidurile, restul fiind refacut”, a declarat parohul manastirii, Andreas Reinholz.
La finalul lucrarilor, complexul va cuprinde, in plus fata de acest moment, un muzeu, o expozitie permanenta, o biblioteca cu 10.000 de volume vechi si sali de conferinte.
Anual, complexul are peste 80.000 de vizitatori, pelerini din 17 tari europene venind in mod regulat. De asemenea, in premiera, un grup de turisti din Brazilia este asteptat peste cateva zile.
Astazi, manastirea a fost vizitata de 700 de pelerini veniti din Ungaria cu un tren special, numit “Nostalgia”. Acestia au facut un popas pentru liturghie, ei urmand sa-si continue drumul catre Sumuleu Ciuc (Harghita), unde vor participa la traditionala slujba de Rusalii a catolicilor.
"Manastirea Maria Radna este un loc central de spiritualitate, de innoire spirituala si de aceea oamenii sunt atasati de acest loc, indiferent din ce tara vin. O mare parte dintre cei sositi astazi din Ungaria sunt originari din Ardeal ", a spus episcopul romano-catolic Martin Ross.
Manastirea franciscana Maria Radna poarta hramul Maicii Domnului. Conform inscrisurilor, prima biserica a fost ridicata in 1520, dar lacasul a fost distrus de doua ori, sub ocupatia turceasca si de un incendiu.
In biserica exista o icoana a Maicii Domnului, care nu a fost distrusa in urma ocupatiei si incendiului, motiv pentru care este considerata facatoare de minuni.
Biserica actuala a fost sfintita in 1767, iar in 1992 a fost declarata Basilica Papala Maica Harurilor.