Rezultate finale: Traian Basescu - 50,33%, Mircea Geoana - 49,66%!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Rezultatul acestor alegeri este fara indoiala cel mai strans din istoria Romaniei. Potrivit cifrelor finale oficiale comunicate de Biroul Electoral Central, diferenta dintre cei doi candidati este de sub 0,7% din totalul de voturi exprimate.

Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale scrutinului de duminica. Potrivit acestora, Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturile exprimate, adica a castigat cu un avans de doar 70.000 de voturi in fata contracandidatului Mircea Geoana. Rezultatele alegerilor trebuie validate de Curtea Constitutionala.

Dupa centralizarea rezultatelor de la TOATE cele 21.706 de sectii, Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Mircea Geoana, a obtinut 49,66%, conform Biroului Electoral Central.

Astfel, Traian Basescu a fost votat de 5.275.808 de alegatori, iar Mircea Geoana a obtinut 5.205.760 de voturi.

Prezenta la vot duminica a fost de 58,02%, mai mare decat cea inregistrata in primul tur, cand doar 53,52% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Citește și
Mircea Geoana
Geoana, aseara: Impreuna am invins, e si victoria lui Crin Antonescu!
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Daca aruncam o privire pe harta Romaniei, descoperim ca romanii din 21 judete i-au fost alaturi actualului presedinte, in timp ce liderul PSD a castigat in 20 judete.

Mircea Geoana a fost preferat in special in zona Moldovei, in Oltenia, dar si in Bucuresti. Cel mai mare procent, de aproximativ 62%, l-a inregistrat in Botosani. Au urmat Vasluiul si Doljul.

De cealalta parte, Traian Basescu a strans mai multe voturi in centrul si in vestul tarii. A avut cel mai bun scor, in jur de 64%, la Arad si a trecut de 60 de porcente in Cluj si Sibiu.

Interesant este ca, spre deosebire de primul tur, Traian Basescu i-a castigat pe alegatorii din Harghita si Covasna, unde initial oamenii au optat pentru Kelemen Hunor. De asemenea, l-a depasit pe Mircea Geoana in Dambovita si Neamt, desi acum doua saptamani aceste judete erau castigate de social-democrati.

Exista si situatia inversa: in judetul Salaj presedintele Romaniei nu a mai iesit primul ca in 22 noiembrie, ci a fost depasit de rivalul sau.

Voturile romanilor din diaspora au atarnat si ele mult in balanta. Traian Basescu a invins la scor in strainatate cu 78,86%, fata de doar 21,13% cat a strans Mircea Geoana.

In Republica Moldova Traian Basescu a punctat cu 95 de procente, dar a castigat si in majoritatea tarilor europene in care locuiesc romani: Italia, Spania, Marea Britanie, Franta, Germania sau Grecia.

La fel s-a intamplat si in Statele Unite sau Australia. In schimb. Mircea Geoana a avut succes la diferenta mare in Rusia, Turcia, Portugalia, Bosnia Hertegovina si Muntenegru. De asemnea, au fost de partea lui militarii din Irak, dar si romanii din Brazilia sau Argentina.

Cei de la PSD au anuntat, prin secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, ca va contesta rezultatele alegerilor, deoarece "fraudele inregistrate ii obliga sa faca acest lucru".

Trei dintre cele patru sondaje facute publice duminica, la ora 21:00, imediat dupa inchiderea urnelor, il dadeau invingator in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale pe liderul PSD, Mircea Geoana. Al patrulea il declara invingator pe Traian Basescu.

Actualul sef al statului a sustinut insa ca el este castigatorul alegerilor, argumentand ca "sondajele corecte" de la ora 19.00 aratau ca l-ar fi depasit pe Mircea Geoana.

Dupa ce exit-poll-urile l-au dat castigator in cursa pentru Cotroceni, candidatul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca e o noapte frumoasa pentru democratie, ca e o victorie muncita, e si victoria lui Crin Antonescu in aceeasi masura.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Primele estimari: Mircea Geoana il invinge pe Traian Basescu!
Primele estimari: Mircea Geoana il invinge pe Traian Basescu!

Trei dintre cele patru sondaje facute publice la ora 21:00, imediat dupa inchiderea urnelor, il dau invingator in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale pe liderul PSD, Mircea Geoana. Al patrulea il declara invingator pe Traian Basescu.

Geoana, aseara: Impreuna am invins, e si victoria lui Crin Antonescu!
Geoana, aseara: Impreuna am invins, e si victoria lui Crin Antonescu!

S-a plans de bucurie, s-a aplaudat, s-a scandat si s-a baut sampanie la sediul PSD, dupa ce orologiul a batut ora 21. Social-democratii chiar au crezut ca se intorc la putere si ca impreuna cu liberalii vor da un guvern pana la Craciun.

Traian Basescu: Am castigat,
Traian Basescu: Am castigat, "sondajele reale" de la 19:00 confirma asta!

Traian Basescu sustine ca el este castigatorul alegerilor si vine cu propriul argument: "sondajele reale" de la ora 19.00 aratau ca l-ar fi depasit pe Mircea Geoana.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.