De toate pentru toti. Posibile aliante de guvernare. E oferta


Ultimul update: Miercuri 29 August 2012 08:02
Data publicarii: Marti 08 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Politice

Desi rezultatul oficial al alegerilor nu a fost validat, liderii PD-L cauta formule de guvernare si declara ca ar prefera sa refaca prietenia cu liberalii si, implicit, Alianta "Dreptate si Adevar".

"Atat timp cat avem presedintele, putem face guvern cu oricine, spun democrat-liberalii. Exista insa mai multe posibilitati de a forma o noua majoritate, din care sa rezulte si Executivul mult-asteptat.

PDL+ independenti/minoritati+ UDMR

Fara doar si poate, formula cea mai sigura pentru PD-L este, in acest moment, oficializarea unei intelegeri intre ei si parlamentarii fara apartenenta politica sau cei ai minoritatilor nationale, plus UDMR. Este o intelegere fara concesii prea mari, dar fara majoritate.

PDL+ PNL+ independenti/minoritati+ UDMR

Matematic, lucrurile ar sta mult mai bine daca acestei formule s-ar alatura si liberalii. O parte dintre ei au anuntat deja ca si-ar dori o colaborare conditionata.

Daca e sa ne luam dupa ultimele declaratii ale democrat liberalilor, si ei si-ar dori guvern cu PNL-ul, mai ales ca ar asigura o majoritate confortabila. Va fi si posibila doar daca PD-L va accepta conditiile liberalilor, printre care si sefia guvernului.

PDL+ UDMR+ "dezertorii"

O solutie ar fi si un guvern sustinut doar de UDMR si, evident, de parlamentarii fara apartenenta politica. Rezultatul nu este tocmai "comod", dar nu putem sa nu ne gandim ca, in perioada urmatoare, vor fi destui alesi care ar putea intra in tabara PD-L.

PDL+ UDMR+ "dezertorii"+ minoritatile

Si mai comod, ar fi ca acestei formule sa ii se alature si grupul minoritatilor nationale. Inainte de turul doi al alegerilor, acesta au incheiat un acord de colaborare cu liberalii, dar nu ar fi prima data cand se raliaza proiectelor PD-L.

PDL

Nu este exclus nici ca democrat-liberalii sa formeze guvernul singuri. Desi par complicate, lucrurile se pot rezolva pe parcurs. Dupa ce obtin votul de investire a noului Guvern, cei 167 de parlamentari PD-L isi pot negocia sustinerea in Parlament inclusiv de la PSD sau PNL.

PSD+PNL+UDMR= solutie improbabila

Ultima, si cel mai putin probabila in acest moment, este mentinerea actualei majoritati PSD-PNL-UMDR. Asta presupune ca presedintele reales sa numeasca, dupa ce a refuzat de doua ori, un prim-ministru sustinut de aceste trei formatiuni.

Antonescu: PNL ar intra la guvernare cu PD-L daca ar avea postul de premier
Liviu Negoita, premier desemnat. PNL, PSD si UDMR nu au venit la negocieri
Negocieri la ceas de seara la Palatul Cotroceni! Cine va fi noul premier?
VIDEO PROTVPLUS.RO