De toate pentru toti. Posibile aliante de guvernare. E oferta
Desi rezultatul oficial al alegerilor nu a fost validat, liderii PD-L cauta formule de guvernare si declara ca ar prefera sa refaca prietenia cu liberalii si, implicit, Alianta "Dreptate si Adevar".
"Atat timp cat avem presedintele, putem face guvern cu oricine, spun democrat-liberalii. Exista insa mai multe posibilitati de a forma o noua majoritate, din care sa rezulte si Executivul mult-asteptat.
PDL+ independenti/minoritati+ UDMR
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Fara doar si poate, formula cea mai sigura pentru PD-L este, in acest moment, oficializarea unei intelegeri intre ei si parlamentarii fara apartenenta politica sau cei ai minoritatilor nationale, plus UDMR. Este o intelegere fara concesii prea mari, dar fara majoritate.
PDL+ PNL+ independenti/minoritati+ UDMR
Matematic, lucrurile ar sta mult mai bine daca acestei formule s-ar alatura si liberalii. O parte dintre ei au anuntat deja ca si-ar dori o colaborare conditionata.
Daca e sa ne luam dupa ultimele declaratii ale democrat liberalilor, si ei si-ar dori guvern cu PNL-ul, mai ales ca ar asigura o majoritate confortabila. Va fi si posibila doar daca PD-L va accepta conditiile liberalilor, printre care si sefia guvernului.
PDL+ UDMR+ "dezertorii"
O solutie ar fi si un guvern sustinut doar de UDMR si, evident, de parlamentarii fara apartenenta politica. Rezultatul nu este tocmai "comod", dar nu putem sa nu ne gandim ca, in perioada urmatoare, vor fi destui alesi care ar putea intra in tabara PD-L.
PDL+ UDMR+ "dezertorii"+ minoritatile
Si mai comod, ar fi ca acestei formule sa ii se alature si grupul minoritatilor nationale. Inainte de turul doi al alegerilor, acesta au incheiat un acord de colaborare cu liberalii, dar nu ar fi prima data cand se raliaza proiectelor PD-L.
PDL
Nu este exclus nici ca democrat-liberalii sa formeze guvernul singuri. Desi par complicate, lucrurile se pot rezolva pe parcurs. Dupa ce obtin votul de investire a noului Guvern, cei 167 de parlamentari PD-L isi pot negocia sustinerea in Parlament inclusiv de la PSD sau PNL.
PSD+PNL+UDMR= solutie improbabila
Ultima, si cel mai putin probabila in acest moment, este mentinerea actualei majoritati PSD-PNL-UMDR. Asta presupune ca presedintele reales sa numeasca, dupa ce a refuzat de doua ori, un prim-ministru sustinut de aceste trei formatiuni.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, PSD, PNL, PDL, UDMR,
Dată publicare:
08-12-2009 00:00