Mircea Geoana, "mostenitor al comunismului", Traian Basescu, "agresiv"

Ultima actualizare: 15-10-2012 01:55

Dupa ce a scris despre acuzatii de frauda, presa internationala se ocupa acum de cei doi candidati ramasi in cursa pentru Romania.

Jurnalistii de la "Le Monde", dar si de la "Deutche Welle", comenteaza despre "legaturile comuniste" ale partidului care il sustine pe Mircea Geoana. Alte publicatii straine, insa, il vad pe candidatul social-democrat "mai prezidentiabil" si mai deschis consensului, prin comparatie cu tendintele autoritare ale lui Traian Basescu.

Agentia "Euronews" transmite ca romanii au votat pentru un nou presedinte, in speranta iesirii din criza politica si economica in care se afunda tara. In reportajul difuzat de acest canal de stiri se vorbeste despre dorinta de schimbare, dar si despre pierderea iluziilor.

Desi criticat pentru stilul lui agresiv, Basescu ar fi nevoit sa colaboreze cu Banca Mondiala si cu FMI pentru a stabiliza economia, in cazul in care ar castiga turul decisiv al alegerilor, comenteaza "Euronews".

Corespondentul "Sky News" Italia a vorbit luni despre negocierile politice dinaintea turului doi si despre anuntul liderului liberal Crin Antonescu de a nu-l sustine pe Traian Basescu.

CNN, in schimb, noteaza ca runda finala se va desfasura cu putin timp inaintea implinirii a 20 de ani de la inlaturarea dictaturii lui Nicolae Ceausescu.

Iar cei de la "Le Monde" il vad pe Geoana ca un "mostenitor al comunismului". Daca multi romani il simpatizeaza pe Traian Basescu pentru cruciada sa impotriva coruptiei, scrie publicatia franceza, "candidatul socialist nu are carisma fostului capitan de nava devenit presedinte, insa are in spate cea mai buna masinarie electorala, cea a Partidului Social-Democrat, mostenitorul Partidului Comunist".

Pe de alta parte si "Financial Times" subliniaza diferentele dintre cei doi adversari politici. Traian Basescu, afirma publicatia britanica, se infatiseaza ca un luptator impotriva coruptiei, chiar daca n-a obtinut pana acum cine stie ce rezultate. Si totusi, in viziunea englezilor, Mircea Geoana, fost ministru de externe, poate fi o "alternativa consensuala si tehnocrata".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO