Antonescu: Nu il sustin pe Basescu in turul II. Geoana vrea acord cu PNL

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Turul I al prezidentialelor s-a incheiat, iar batalia pentru voturi si pentru marea finala a inceput intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Si totusi zicala "cand doi se cearta, al treilea castiga" a fost intarita de liberalul Crin Antonescu.

 

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca este exclusa orice alianta intre el, Traian Basescu si PD-L. Iar PSD-ului ii convine de minune. Are pregatit si premierul: K.Iohannis.

Antonescu este de parere ca un nou mandat de sef al statului pentru acesta este "cel mai rau lucru pentru valorile democratiei". De asemenea, Crin Antonescu a mai spus ca Traian Basescu nu este un om de dreapta, ci un candidat populist si ca in niciun caz nu va exista colaborare nici cu PD-L.

"As dori sa fac niste precizari. Eu sunt om politic care am spus ca sunt altfel si voi face o campanie altfel si am spus ca atata vreme cat ma voi afla in fruntea PNL si pe scena publica voi actiona consecvent, dar altfel decat majoritatea politicienilor romani. Astazi, cand aud din toate partile comentarii si asteptari in legatura cu trocuri, cu negocieri, cu functii, cu posturi, cu propuneri, vreau sa fie clare cateva lucruri. In primul rand, ramane valabil ceea ce am spus de cativa ani, de la inceputul campaniei electorale si in timpul campaniei: este exclusa orice colaborare cu Traian Basescu, este exclusa orice sustinere a lui Traian Basescu", a spus Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu: "Avem sanse sa trecem in turul doi!" VEZI TOT DISCURSUL!
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Presedintele liberalilor a tinut sa precizeze ca o eventuala sustinere a candidatului PSD Mircea Geoana in turul doi al alegerilor prezidentiale nu va fi rezultatul unor trocuri pentru posturi, ci va avea in vedere convenirea asupra unui proiect de formare a unui guvern pe criterii de competenta.

"O alianta intre Crin Antonescu si PSD risca sa ne duca cu 20 de ani inapoi", a declarat luni Traian Basescu. "Antonescu nu are forta ca intr-un act de guvernare sa-i tina in frau pe cei din PSD", a mai spus actualul sef al statului.

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu nu este atat de vehement impotriva PD-L. Acesta a declarat ca liberalii asteapta propunerile politice din partea PSD si PDL, mentionand ca PNL nu are nicio preferinta intre cele doua formatiuni.

La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca social-democratii sunt dispusi sa formeze o majoritate formata in jurul primarului Sibiului, care sa functioneze dupa alegerile din 6 decembrie.

"Suntem dispusi sa cream un acord politic cu PNL" a mai declarat Geoana.

Si presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat, luni dimineata, inaintea primei sedinte a BPN al partidului dupa primul tur al alegerilor, ca PSD ar accepta un guvern condus de Klaus Johannis.

In ceea ce-i priveste pe democrat-liberali, secretarul general Vasile Blaga, a spus ca PD-L se bazeaza pe propriile forte in turul II al prezidentialelor si a precizat ca asteapta decizia forului de conducere al PNL, pentru o posibila negociere.

Secretarul executiv PD-L, Elena Udrea, crede ca oricat de suparat ar fi Crin Antonescu, este greu de crezut ca votantii PNL vor alege un candidat care este sustinut de Ion Iliescu, Viorel Hrebenciu si Marian Vangelie.

Tabloul politic arata o lupta stransa pentru fiecare vot, intre finalistii turului al doilea. Singura speranta a actualului presedinte este ca o buna parte a electoratului PNL sa-l perceapa pe Geoana ca pe un om de stanga si sa aleaga Basescu.

Pentru a obtine voturile lui Kelemen Hunor, Traian Basescu ar putea incerca sa cuprinda in discursurile sale mesaje clare, pozitive, pentru doleantele maghiarilor, cateva semnale privind posturi pentru UDMR intr-un guvern, dar si atragerea voturilor Partidului Civic Maghiar.

Cu Vadim Tudor, care l-a criticat dur, Traian Basescu are insa o problema. Asa ca va trebui, probabil, printr-un discurs anti-coruptie si national, sa-i faca pe fanii tribunului sa-si indrepte voturile catre el. Grea misiune...

Probleme nu pare insa a avea actualul presedinte cu simpatizantii lui Sorin Oprescu. Exista semne ca se duc catre Traian Basescu.

In ceea ce-l priveste pe George Becali, sansele ca votantii lui sa il urmeze pe Basescu sunt relativ putine. Poate un discurs crestin, anti-saracie, sa-i faca sa se urneasca.

Pe de alta parte, pentru contracandidatul Mircea Geoana, multe voturi par a fi asigurate de PNL, dupa mesajul anti-Basescu lansat de Crin Antonescu. Nu toate insa! Ramane de vazut in ce masura promisiunea de tipul Iohannis premier il va ajuta pe seful PSD.

Teoretic, in cazul voturilor lui Kelemen Hunor, misiunea lui Geoana pare relativ usoara, de vreme ce face parte dintr-o coalitie pro-Iohannis alaturi de UDMR.

Probleme pare a nu avea Mircea Geoana nici cu fanii lui Vadim Tudor. Au toate sansele sa se duca inspre el.

Exista insa o problema pentru Geoana: Sorin Oprescu. Candidatul i-a transmis primarului general ca ii va sustine cu fonduri proiectele pentru Bucuresti.

In schimb, par clar favorabile voturile date in primul tur lui George Becali.

Si ceilalti candidati, care aduna impreuna peste un procent din voturi, vor fi in atentia finalistilor. Asadar, rezultatul turului 2 va fi unul disputat, si este greu de anticipat de pe acum cine va fi castigatorul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Pusi pe glume! Atmosfera la sediile partidelor, la inchiderea urnelor
Pusi pe glume! Atmosfera la sediile partidelor, la inchiderea urnelor

Cum trebuie asezata o cravata cu nodul stramb, unde s-au ratacit copiii si ce glume am putea face pe socoteala rivalilor. Acestea au fost ultimele preocupari majore la sediile partidelor in minutele dinaintea anuntarii sondajelor.

Crin Antonescu:
Crin Antonescu: "Avem sanse sa trecem in turul doi!" VEZI TOT DISCURSUL!

Liderul PNL, Crin Antonescu, nu si-a putut ascunde dezamagirea. Laudele pe care partidul sau le-a primit de la ambii finalisti nu l-au consolat decat in prea mica masura.

Modelele morale:Basescu - sotia, Antonescu - T. Chirila, Geoana- Patriarhul
Modelele morale:Basescu - sotia, Antonescu - T. Chirila, Geoana- Patriarhul

UPDATE: Candidatii la presedintie din partea PNL, PSD si PD-L au participat vineri, la Palatul Parlamentului, la marea confruntare de dinainte de alegerile din 22 noiembrie.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.