SUA se confruntă cu al treilea val de infecții cu noul coronavirus
SUA au depăşit 10 milioane de cazuri de COVID-19 pe măsură ce al treilea val de infecţii se extinde.
Statele Unite au devenit prima naţiune care a depăşit pragul de 10 milioane de infecţii cu noul coronavirus de la începerea pandemiei, conform unui bilanţ realizat duminică de Reuters, pe măsură ce al treilea val de cazuri de COVID-19 se extinde în întreaga ţară, transmite Agerpres.
Punctul de referinţă sumbru a fost atins în aceeaşi zi în care la nivel mondial s-a depăşit pragul de 50 de milioane de cazuri de coronavirus.
Statele Unite au raportat aproximativ un milion de cazuri în ultimele zece zile, cea mai mare rată de infectare de la momentul în care ţara a anunţat primul său caz de coronavirus nou, în statul Washington, în urmă cu 293 de zile.
Ţara a raportat sâmbătă un număr record de 131.420 de cazuri de COVID-19 şi peste 100.000 de infecţii zilnice de cinci ori în ultimele şapte zile, potrivit unui bilanţ al Reuters.
Media pe şapte zile de 105.600 de cazuri zilnice înregistrată în SUA - o creştere cu cel puţin 29% - este mai mare decât media combinată din India şi Franţa, două dintre cele mai afectate ţări din Asia şi Europa.
Peste 237.000 de americani au murit de COVID-19 de la momentul în care boala provocată de coronavirus a apărut pentru prima dată în China, la finalul anului trecut.
Media zilnică de noi decese raportate în Statele Unite reprezintă unu din unsprezece decese înregistrate la nivel mondial în fiecare zi, conform unei analize Reuters.
Numărul deceselor raportate la nivel naţional a crescut cu mai mult de 1.000 pentru a cincea zi consecutiv, sâmbătă, o tendinţă observată ultima dată la jumătatea lunii august, potrivit unui bilanţ al Reuters.
Conform experţilor sanitari, numărul deceselor tinde să crească între patru şi şase săptămâni după o înmulţire a cazurilor de infectare.
Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, care a criticat în mare parte din campania sa modul în care preşedintele Donald Trump a gestionat pandemia, s-a angajat sâmbătă ca lupta contra COVID-19 să devină o prioritate absolută.
Biden va anunţa luni un grup operaţional pentru gestionarea pandemiei, format din doisprezece membri, condus de fostul chirurg general Vivek Murthy şi fostul comisar al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) David Kessler. Grupul operaţional pentru coronavirus va fi însărcinat cu dezvoltarea unui plan pentru limitarea răspândirii bolii odată ce Biden va prelua atribuţiile asociate funcţiei, în luna ianuarie.
Zona centrală a SUA, denumită Midwest, rămâne cea mai afectată regiune, cu cele mai numeroase cazuri pe cap de locuitor, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wisconsin, Iowa şi Nebraska fiind primele cinci state americane cele mai afectate de pandemie.
Illinois este noul epicentru din Midwest, statul raportând peste 60.000 de infecţii COVID-19 în ultimele şapte zile, cea mai mare cifră înregistrată în ţară, potrivit Reuters. Statul a raportat sâmbătă peste 12.454 de cazuri noi, cel mai mare număr consemnat până în prezent într-o singură zi.
Texas, cu 10% din totalul cazurilor din SUA, este cel mai afectat stat din SUA, devenind sâmbătă primul care a depăşit un milion cazuri de coronavirus.
Conform unei analize Reuters, în regiunea din sudul SUA au fost consemnate aproape 43% dintre cazurile din Statele Unite de la începutul pandemiei, cu aproape 4,3 milioane de cazuri doar în această regiune, urmată de Midwest, statele din vest şi cele din nord-est.
New York, cu peste 33.000 de morţi, rămâne statul cu cel mai mare număr de decese şi reprezintă aproximativ 14% din totalul deceselor din SUA.
În Statele Unite au fost efectuate aproximativ 10,5 milioane de teste pentru coronavirus în primele şapte zile ale lunii noiembrie, dintre care 6,22% au avut rezultate pozitive, comparativ cu 6,17% în perioada anterioară de şapte zile, conform datelor cuprinse în "The COVID Tracking Project" de monitorizare pe bază de voluntariat a epidemiei.