Alegeri SUA 2020. Aproximativ 23 milioane de americani au votat deja prin poştă sau anticipat
Americanii se grăbesc să îşi exprime opţiunea la alegerile prezidenţiale din noiembrie într-un ritm fără precedent, ceea ce indică o participare totală record.
Aproximativ 23 milioane de persoane au votat deja prin poştă sau anticipat. Vorbim despre un număr cel puțin dublu, comparativ cu cel înregistrat în același interval din 2016.
Caroline Klein, votant: "Le consider cele mai importante alegeri din viața mea."
Și nu este singura persoană de peste Ocean care gandeste astfel. Potrivit datelor furnizate de 45 de state plus capitala federală, aproximativ 23 de milioane de americani au votat deja, adesea după ce au asteptat ore in șir. Printre ei se află şi Jessica, o tânără însărcinată.
Jessica Thomas: "Am vrut să-mi exprim votul, să conteze și părerea mea, așa că am decis să rămân la coada. E dezamăgitor să văd că unii au renunțat și mă întreb daca vor mai încerca, dacă vor vota până la urmă."
Votant, Georgia: "E neplăcut, dar aleg să fiu aici și să-mi fac datoria civică, nu am încredere în votul prin corespondență, așa că rămân până semnez și mă asigur că votul meu ajunge unde trebuie."
Și în Carolina de Nord, în prima zi a votului anticipat, s-a stat la coadă. Statul și-a bătut recordul de voturi inregistrate într-o zi.
În Georgia, deja si-au exprimat dorinta anticipat cu peste 60 la sută mai mulți oameni decât în același interval în urmă cu patru ani.
Povestea se repetă în Tennessee, unde, tot în prima zi a votului anticipat, au depus buletinele aproape de două ori mai multi oameni fatză de scrutinul anterior.
Istoria arată că democrații sunt cei care preferă să voteze așa, în timp ce republicanii se păstrează pentru ziua oficială a alegerilor.
Alegător: "Cred că mai ales milenialii și tinerii în general sunt mai dornici să voteze, parcă mai conștienți de miză. Nu mi se pare că (Trump) e tratat corect de democrați."
Votul anticipat nu este lipsit de scandaluri. În unele state, alegătorii își pot lăsa votul în cutii plasate de obicei lângă sedii ale administrației locale. În mai multe oraşe au apărut unele neautorizate, instalate de republicani.
Alegător: "Știi ceva, pur și simpu nu mai poți avea încredere în nimeni acum."
Alegător: "O nebunie. Nu-mi imaginez în ce lume defectă ar fi acceptabil așa ceva."
În California, o cutie ilegală a fost pusă în fața unei biserici.
Alegător: "A stat aici 4 zile înainte s-o observ, înainte să atragă atenția. Și chiar sunt îngrijorat că unii și-au lăsat voturile în ea."
Situația l-a enervat și pe fostul guvernator al statului - Arnold Schwarzenegger: "E o tâmpenie ce se face cu cutiile astea electorale."
Numărul mare de voturi anticipate îi determină pe experți să prevadă o prezenţă record, de peste 155 de milioane de oameni, ceea ce ar reprezenta aproape 70 la sută dintre americanii cu drept de vot. Cu alte cuvinte, cea mai ridicată rată de după 1908 incoace.
În aceste conditii există si un revers al medaliei - probabilitatea tot mai mare ca rezultatul alegerilor să nu fie cunoscut imediat după închiderea urnelor, pe 3 noiembrie. Nici măcar în zilele următoare, pentru că în anumite state nu este permisă numărarea voturilor anticipate, iar cele prin corespondență sunt acceptate până pe 6 noiembrie inclusiv.
În plus, bătăliile duse în justiție și contestarea rezultatelor pe acest tip de vot ar putea împinge deznodământul luptei dintre Trump si Biden tocmai în luna decembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: joe biden, donald trump, sondaj, alegeri sua, corespondenta,
Dată publicare:
18-10-2020 08:33