Iohannis, după depunerea candidaturii la BEC: "Am fost un fel de pompier atomic care a prevenit prăbușirea"

Ultima actualizare: 20-09-2019 13:53

"Am fost un pompier atomic, care a prevenit să se prăbuşească România", este mesajul ironic, al preşedintelui în funcţie, Klaus Iohannis, care a şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la palatul Cotroceni.

A fost întâmpinat de simpatizanți și de mai mulți membri PNL. A fost în permanență însoțit de liderul liberalilor, Ludovic Orban. De altfel, PNL a anunțat de mai multe luni că îl va susține pe Iohannis în cursa pentru Palatul Cotroceni. Înainte să intre în sediul BEC, Iohannis s-a fotografiat cu susținătorii săi și a dat autografe.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

- Sunt foarte bucuros să vă anunț că mi-am depus candidatura pentru încă un mandat de președinte. Am depus cu PNL peste 2,2 milioane de semnături ale românilor care susțin această candidatură. E un număr imens și mă bucură foarte mult.

- Sunt foarte bucuros că s-a reușit această acțiune de strângere de semnături cu sprijinul PNL și a celor care au dorit să fie alături de noi.

- E un moment important și cred că e bine să explic și de ce vreau să candidez pentru încă un mandat.

- E momentul să spun ce mă motivează. E o perioadă complicată pentru România și e nevoie de o muncă imensă pentru a repara ce a stricat PSD în acești 3 ani aproape. E nevoie de mondernizarea României, de spitale moderne, de autostrăzi, de școli curate, de o administrație care are în centru cetățeanul, nu aparatul funcționăresc. Toate acestea trebuie reclădite și trebuie să înțelegem că acest lucru poate fi denumit simplu: România normală. Ce îmi doresc eu pentru țara mea e o Românie normală. Asta înseamnă instituții funcționale, respectarea drepturilor cetățenești. România normală e o țară din care tinerii nu mai vor să plece în care oamenii vor să se întoarcă cu drag și speranță.

- Trebuie să vedem imensa pagubă făcută de PSD. Pot să spun la final de mandat că am reușit, prin mijlaocele constituționale, să previn multe din stricăciunile planificate de PSD.

- Chiar recent am reușit împreună cu 6,5 miliaoen de români să oprim distrugerea justiției planificată de PSD și pusă parțial în operă. Aici ne aflăm acum.

- Trebuie resetat, reclădit totul și sunt dispus să conduc această muncă. Împreună cu un guvern ales democratic, al PNL, voi face această muncă pentru români.

- Din păcate arhitectura a permis doar atât cât am făcut. Am folosit toate instrumentele la dispoziția președintelui. Dacă spun că PSD trebuiE îndepărtat de la putere, dar asta doar prin mijloace democratice și constituționale, în niciun caz altfel. Vedem că avem această majoritate guvernamentală pesedistă realizată în urma unui scrutin din 2016. În condițiile în care PSD a obișnut un rezultat important la parlamentare, ce am putut să fac am făcut. Pentru România, PSD a fost o catastrofă.

- Sunt multe instituții care trebuie pur și simplu reparate, iar această muncă e una de durată și se poate realiza, dar numai dacă președintele colaborează efectiv cu Guvernul și dacă guvernul dorește să colaboreze efectiv cu președintele.

Legat de acuzația că a fost "un președinte pompier", șeful statului a declarat: "Un fel de pompier atomic care a prevenit să se prăbușească România."

De asemenea, președintele Iohannis a declarat că o susține pe fosta șefă a DNA pentru șefia Pacrhetului European. 

"Confirm că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doameni Kovesi. V-o spun clar și limpede: i-am comunicat că eu sunt pentru doamna Kovesi în funcția de șef al Parchetului European."

 

Până acum şi-au mai depus candidaturile candidatul PSD Viorica Dăncilă, candidatul PMP Theodor Paleologu și Dan Barna de la USR.

Mai sunt aşteptaţi candidaţi şi sâmbătă candidaţi să se înscrie în această cursă. Este vorba despre liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi candidatul independent Mircea Diaconu, susţinut de partidul Pro România și Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit Hotărârii de Guvern care stableşte calendarul alegerilor prezidenţiale din această toamnă, candidaturile pot fi depuse până cel mai târziu în 22 septembrie la ora 24.00.

În 12 octombrie va începe campania electorală, iar în 10 noiembrie este programat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Cel de-al doilea tur de scrutin, în care vor intra primii doi candidaţi clasaţi, va avea loc în 24 noiembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO