Alegeri într-una dintre cele mai bogate comune din România: ”Să fim veseli, nu posomorâți”
În România, în fiecare an, în jur de 100.000 de oameni aleg să se mute din zonele urbane spre sate. Preferate sunt localitățile care au devenit adevărate suburbii.
Un exemplu este Miroslava din Iași - care a ajuns în 10 ani la 30.000 de locuitori
Aflată la 15 kilometri de Iași, comuna Miroslava și-a triplat în ultimii 10 ani numărul de locuitori și a ajuns să numere 30.000 de suflete. Autoritățile locale au investit într-un parc industrial unde funcționează 60 de firme, care au oferit locuri de muncă pentru aproape 4.000 de oameni. Au dat terenurile în concesiune la prețuri mici celor care au vrut să investească în zonă, iar din bani de la buget și fonduri europene au construit drumuri și au tras rețele de apă și canalizare.
Confortul și oferta bogată de locuri de muncă i-au atras aici pe orășeni - majoritatea tineri.
După o vreme petrecută în Italia - la muncă - Paula Trofin s-a stabilit în Miroslava. Cu banii cu care în oraș și-ar fi cumpărat o cameră și-a luat două în care își crește alături de soț copila de 8 ani. Pentru cea mică vrea o Românie demnă.
"Îmi doresc un președinte cu ochi de șoim, care să supravegheze și justiția și domeniul economic. Fetița mea știe deja ce înseamnă vot. Nu? E dreptul nostru de a alege...președinte."
Doina Dumitrescu este jurist și lucrează într-o instituție publică. În Miroslava a început să își contruiască o casă acum 6 ani - când a decis să părăsească viață de la oraș și să se mute la țară: "Să fie în primul rând siguranță și să fim veseli, nu așa posomorâți. Mergem în afară și mergem și îi vedem pe toți veseli și când ne întoarcem e altceva la noi."
În Miroslava sunt peste 400 de firme. Unele au investori italieni, americani și arabi. Altele sunt cu capital românesc. George Frâncu a deschis o tâmplărie cu 30 de angajați - majoritatea români care au muncit în străinătate: "Eu încerc să le ofer condiții de muncă, ei să mă susțină prin muncă și calitate. Am cazuri care nu au reușit acolo, s-au întors și bineînțeles au găsit un loc de muncă."
De la firmele din zona în fiecare an, la bugetul comunității se strâng peste 15 milioane de lei. Primăria investește constant în bunăstarea oamenilor. Ultimul construit este un parc fotovoltaic care produce energie electrică ieftină pentru iluminatul stradal, școlile și instituțiile publice din zonă.
Cum locul este în plină dezvoltare, în fiecare an primăria eliberează peste 1.300 de de autorizații de construire. În ultimii 10 ani, aici au apărut 12.000 de gospodării și ansambluri de blocuri. Oamenii au acces la servicii medicale similare celor din oraș și un sistem eficient de transport în comun.
Gheorghe Tănase: "În 2000 am venit aici și am început casa. Ca să va imaginați, vă spun: mijloacele de transport erau caii, căruțele și unii oameni mai aveau car cu boi în jug."
La primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 60 la sută dintre localncii din Mirosalava au mers la vot. Duminică, primii la urne au fost cei mai în vârstă - conștienți că generațiile tinere au nevoie de susținere: "Am votat pentru o democrație reală și pentru siguranța noastră."
În 2016 și 2017, într-un clasament al celor mai bogate comune din țară, potrivit Ministerului Dezvoltării, Miroslava a fost pe primul loc, cu un buget de peste 50 de milioane.