Patru sesizări la Curtea Constituțională. Se solicită reluarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale
Potrivit unor oficiali ai CCR, au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
În documentele declasificate din ședința CSAT se vorbește despre amestecul Rusiei în procesele electorale din România.
Banii folosiți pentru campania lui Călin Georgescu au fost foarte mulți, existând informații că unul dintre contributori ar fi plătit, doar el singur, un milion de euro.
În aceste condiții, jurnaliștii de la Calea Europeană cer Curții Constituționale să se asigure că turul al doilea al alegerilor prezidențiale se derulează „în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii țării”.
”Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale.“ - se mai arată în sesizare.
Potrivit Agerpres, SNSPA a solicitat CCR invalidarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, având în vedere încălcarea prevederilor art. 81 din Constituţie de către Călin Georgescu, candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur.
În cererea trimisă la CCR, SNSPA explică faptul că art. 81 alin.1 din Constituţie prevede că preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
"În contextul campanii desfăşurate de Călin Georgescu, există dovezi că votul alegătorilor nu a fost liber exprimat, fiind manipulat prin metode opace şi subversive, care contravin standardelor democratice. Campania sa a fost declarată oficial ca având un buget de 'zero lei', ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanţare şi eventualelor influenţe externe. Din informaţiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din 28 noiembrie, reiese că o parte semnificativă a populaţiei a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, merită să distorsioneze percepţia asupra procesului electoral şi să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voinţa reală a alegătorilor", susţine SNSPA.
De asemenea, SNSPA spune că dovezile care indică implicare unor interese străine, mai exact a Federaţiei Ruse, în orchestrarea şi susţinerea campaniei lui Călin Georgescu, "reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei româneşti", iar astfel de acţiuni subminează votul liber exprimat şi încalcă principiile fundamentale consacrate de Constituţie.
În plus, prin utilizarea unor metode netransparente şi a unei campanii bazate pe resurse neclare, Călin Georgescu a creat un avantaj incorect faţă de ceilalţi candidaţi, acest lucru afectând egalitatea de şanse în competiţia electorală.
”Georgescu este un trădător de ţară, antrenat, lansat şi susţinut în luptă de ruşi”, afirmă Pricopie într-un comunicat de presă.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, CCR, calin georgescu,
Dată publicare:
05-12-2024 13:45