Liviu Dragnea: "De ce un preot nu are dreptul sa isi apere credinta ortodoxa? De ce trebuie sa fim mai umili?"

Liviu Dragnea

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost intrebat, miercuri, la Slatina, cum vede implicarea unor preoti ortodocsi in campanie.

"De ce daca preotii de la alte culte religioase isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul sa faca lucrul asta?", a raspuns Dragnea.

"Vreau sa spun un lucru in care cred foarte mult si il spun nu cu patima, ci ca o constatare: De ce daca preotii de la alte culte religioase isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul sa faca lucrul asta?", a. spus Dragnea.

"De ce un preot nu are dreptul sa-si apere credinta ortodoxa, de ce trebuie sa fim noi mai umili, crestin-ortodocsii?", a adaugat Dragnea.

DNA s-a autosesizat in cazul presedintelui PSD Satu Mare, inregistrat cand ar fi amenintat primarii inainte de turul 2

Citește și
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Toate cazurile in care preotii s-au implicat in campania electorala vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.

"Cazurile izolate de incalcare a hotararii Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit carora clerului ortodox ii este interzis sa faca politica partizana si sa se implice in campanii electorale, vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca", a spus Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei s-a referit, in acest context, la trei cazuri concrete. Primul - inregistrarile dintr-o biserica din Paris, in care secretarul general al PSD pentru diaspora si un deputat PSD le spun credinciosilor: "Indraznesc sa merg mai departe si sa va spun ca Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu masuri si le-a implementat pentru dumneavoastra. Va rog frumos sa va ganditi foarte bine si sa mergeti corespunzator, dupa cum simtiti. Va multumesc frumos", discursul fiind intrerupt, in unele momente, de huiduieli.

Despre aceasta situatie, parintele Constantin Stoica spune ca, cel mai probabil, preotul bisericii respective "a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunitatii de credinciosi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politica a Bisericii, situatie care reiese din inregistrarea video".

Al doilea caz comentat de purtatorul de cuvant al Patriarhiei este cel privind "presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului" in campania electorala. Aceasta "trebuie analizata de Mitropolia Clujului, in a carui jurisdictie canonica se afla aceasta eparhie din nordul tarii", a spus parintele Stoica.

Conform imaginilor furnizate de presa locala, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramuresului si Satmarului, le-a spus credinciosilor din judetele Satu Mare si Maramures, la slujba de sambata, ca trebuie sa fie "responsabili" si sa mearga mai multi la vot, pentru ca au fost codasi si nu e frumos.

"De aceea, duminica viitoare - nu asta, de maine, ci cealalta - sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate, nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut. Mai mult poate nu a putut, important, daca nu pot face bine, sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune «Votati-l pe al nostru» si ceilalti, »Votati-l pe al nostru», iar noi va spunem «Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce", a spus episcopul credinciosilor, printre care sunt indicati si deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghi si presedintele CJ Satu Mare, ambii Partidul Liberal-Reformator condus de Tariceanu, care il sustine pe Ponta in alegerile prezidentiale.

Potrivit acelorasi imagini, episcopul vicar a cerut preotilor sa se aseze in frunte si sa ii conduca pe credinciosi la urna de vot, dupa slujba de duminica. "Parintii, va puneti in fruntea credinciosilor, asa v-am spus, da ? De la biserica nu ii lasati, nu doar ca ii indemnati. Va puneti in fruntea credinciosilor si de la biserica, direct la vot in haina preoteasca", a cerut episcopul.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Dragnea sustine ca in Teleorman, pe listele suplimentare, 99% s-a votat Iohannis:
Dragnea sustine ca in Teleorman, pe listele suplimentare, 99% s-a votat Iohannis: "Judetul a devenit o atractie turistica"

Vicepremierul Liviu Dragnea sustine ca "peste 99 %" din voturile de pe listele suplimentare din Teleorman au fost pentru Klaus Iohannis.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.