Klaus Iohannis, despre confruntarea televizata asteptata de electorat: "Nu e domnul Ponta in masura sa-mi faca mie program"

05-11-2014 13:20


Klaus Iohannis a declarat ca e nevoie ca in zilele urmatoare sa aiba loc o dezbatere cu Victor Ponta, mentionand ca i s-ar parea "un lucru exceptional de bun ca aceasta intalnire planificata sa aiba loc in Timisoara".

"Un lucru care trebuie facut in zilele imediat urmatoare. Este nevoie de o dezbatere, o dezbatere publica intre mine si domnul Ponta. Am primit cu bucurie invitatia Universitatii de Vest din Timisoara si mi s-ar parea un lucru exceptional de bun ca aceasta intalnire planificata sa aiba loc in Timisoara, dupa 25 de ani de la Revolutia romana, locul mi s-ar parea foarte potrivit pentru aceasta dezbatere", a declarat Iohannis. 

Intrebat de ce nu accepta variantele propuse de premierul Victor Ponta pentru a lua parte la patru dezbateri la patru televiziuni de stiri diferinte, Iohannis a raspuns: "Este absoluta nevoie, dupa parerea mea, ca aceasta dezbatere sa aiba loc undeva unde toata media are acces in mod egal, unde absolut toate conditiile sunt de asa natura ca nu poate sa fie banuit un candidat sau altul de vreun avantaj ilegitim".

"Nu este domnul Ponta in masura sa-mi faca mie program, nici televiziunilor, nici reprezentantilor media. Este unul dintre cei doi candidati. Punct. Mass-media nu se compune din 4 televiziuni. Se compune din televiziuni, presa scrisa si pe internet. O dezbatere pe teren neutru nu poate sa fie intr-un studiu al unei televiuziuni private, cu tot respectul pentru televiziunile private.", a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis, la prima analiza a alegerilor: Rezultatele slabe, cauzate de dezinformarea facuta de PSD

"Avem prima sedinta de analiza regionala astazi cu reprezentantii nostri din judetele din sudul tarii. Am dorit sa vedem ce rezultate s-au obtinut, de ce s-au obtinut si ce vom face in continuare. Primele analize arata clar ca acolo unde nu am obtinut rezultatul pe care ni l-am dorit acest lucru se datoreaza in mare masura minciunilor domnului Ponta, se datoreaza dezinformarii si campaniei mizerabile facute impotriva mea si impotriva noastra de PSD", a declarat Iohannis.

El a precizat ca aceste lucruri trebuie "contracarate" si a fost realizata o strategie pentru al doilea tur.

"Este foarte pacat ca domnul Ponta si PSD au inteles sa tranforme o campanie electorala intr-un circ cu minciuni si cu scandal", a mai spus liderul PNL.

"Este nevoie de mai multa implicare si toata lumea a inteles acest lucru. Vom avea mai multa implicare acolo unde rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor si clar vom castiga in toate aceste locuri. Eu pornesc cu convingerea foarte ferma ca voi castiga aceste alegeri", a mai declarat Iohannis.

Iohannis: Guvernul sa gaseasca solutii pentru noi sectii de vot in dispora, dupa decizia BEC

Candidatul ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis a cerut, miercuri, Guvernului si Ministerului de Externe "sa se apuce urgent de treaba si sa gaseasca urgent" o solutie pentru a infiinta sectii de votare, el precizand ca in urma deciziei BEC de marti, s-au creat premisele infiintarii unor noi sectii.

In legatura cu votul din primul tur de scrutin din diaspora, Klaus Iohannis a declarat: "Guvernul Ponta ne-a facut de ras in lume, prin organizarea defectuasa din sectiile de votare. Romanii au fost umiliti".

El a precizat ca, la sesizarea ACL de a inmulti numarul sectiilor de votare si de a crea oportunitatea de votare, initial li s-a transmis ca acest lucru nu este posibil. "Iata ca Biroul Electoral Central a interpretat, ieri, articolul 54, alineatul 1, din legea 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei, si a aratat ca acest lucru este valabil doar in interiorul tarii. Aici nu se poate schimba numarul sectiilor de votare. Concluzie, unde nu exista liste permanente, toti voteaza pe liste suplimentare, s-au creat premisele infiintarii unor noi sectii", a explicat candidatul ACL la prezidentiale.

Klaus Iohannis a cerut Guvernului si Ministerului de Externe "sa se apuce urgent de treaba si sa gaseasca urgent o solutie pentru a infiinta sectii de votare, in asa fel incat acolo unde romanii din diaspora vor sa isi exercite dreptul la vot, sa gaseasca o posibilitate practica pentru a o face".

In plus, candidatul ACL a prezentat mai multe sesizari ale romanilor din diaspora, care s-au declarat "consternati" de modul in care au fost tratati la primul tur al alegerilor, el adaugand ca sunt "mii de astfel de sesizari care s-au trimis pe adresa BEC-ului".

"Daca exista la domnul Ponta, in Guvernul Romaniei, o urma de demnitate si de respect fata de romanii din diaspora, le solicit sa rezolve problema", a mai spus Iohannis.

Despre solutiile pentru rezolvarea problemei votului in diaspora, Iohannis a afirmat ca sunt foarte simple. "Asa cum s-a putut da, peste noapte, Ordonanta prin care s-a legalizat migratia primarilor, sunt convins ca la Guvern exista resurse pentru a da, peste noapte, un act normativ prin care se infiinteaza noi sectii de votare. Acest Guvern Ponta este foarte inventiv, sa faca bine si sa lucreze cu aceasta inventivitate si pentru romani, nu numai pentru interesul propriu", a mai declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca in cadrul sedintei ACL s-a discutat despre posibilitatea de a pune la dispozitia sectiilor de votare mai multi oameni, membri ai ACL, astfel incat "peste tot sa existe si titularul si persoana de rezerva, in cazul in care celelalte partide nu isi trimit reprezentanti".

In plus, el a mai anuntat ca ACL va pune pe internet, la dispozitia tuturor romanilor, formulare pentru declaratia pe proprie raspundere. "Vom avea la sectiile de votare din diaspora voluntari, care sa explice oamenilor ce sa faca. Aceste lucruri le facem noi, pentru ca Guvernul este incapabil. in mod normal, aceasta ar fi treaba Guvernului", a mai spus Iohannis.

Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate trebuie sa fie completate in 5 zile daca nu au numarul maxim de membri, iar alegatorii vor putea veni la turul 2 cu declaratia pe proprie raspundere printata si completata, urmand sa o semneze si dateze in sectie, a decis, marti, BEC.

VIDEO PROTVPLUS.RO