Alegatorii din diaspora pot veni la vot cu declaratiile pe proprie raspundere completate. Aici puteti descarca declaratia

alegeri diaspora

Alegatorii vor putea veni la turul 2 al alegerilor prezeidentiale cu declaratia pe proprie raspundere printata si completata. Puteti descarca declaratia la finalul acestui articol.

Declaratiile urmeaza sa fie semnate si datate in sectie, a decis, marti, BEC. Deci, dupa ce descarcati formularul, NU il semnati, ci asteptati pana in momentul in care ajungeti in sectia de votare.

Formularul a fost pus la dispozitia alegatorilor atat de Biroul Electoral Central, cat si de Ministerul Afacerilor Externe, si poate fi descarcat la finalul acestui articol. Completarea declaratiei este o conditie absolut necesara exercitarii dreptului la vot, prevazuta de art. 44 alin. (5) din Legea Nr. 370/ 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Reprezentanti ai MAE si BEC au avut, marti, discutii legate de posibilitatile de fluidizare a procesului de vot in strainatate la turul 2 al prezidentialelor, din 16 noiembrie. Dupa aceste discutii, BEC a adoptat, marti, o decizie si o hotarare si a remis un comunicat. 

Decizia BEC adoptata marti prevede ca in termen de cinci zile, in situatia in care biroul electoral al sectiei de votare din strainatate nu este constituit din numarul maxim de membri, președintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista intocmita de MAE.

Citește și
Romani Paris
Masurile promise de MAE si BEC dupa protestele diasporei. Zeci de romani au iesit in strada pentru a cere dreptul la vot

Potrivit legii, fiecare birou electoral al sectiei de votare din strainatate este constituit dintr-un presedinte, desemnat de seful reprezentantei diplomatice, de regula din cadrul acesteia, si din 2 pana la 6 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati si ca birourile electorale pentru sectiile de votare din strainatate nu pot functiona cu mai putin de 3 membri, presedinte si 2 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati.

Completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate cu reprezentantii formatiunilor politice care au propus candidati se face de catre presedintele biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate.

In lege se mai arata ca, in cazul in care numarul persoanelor propuse de formatiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, acestea sunt completate cu persoane cu o buna reputatie si fara apartenenta politica, dintr-o lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe.

Legea mai stabileste ca lista este transmisa spre avizare Autoritatii Electorale Permanente de catre Ministerul Afacerilor Externe, in formatul solicitat de aceasta, in termen de doua zile de la intocmire.

Avizul Autoritatii Electorale Permanente se comunica Ministerului Afacerilor Externe pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea desemnarii presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis ca alegatorii din strainatate isi vor putea printa singuri formularul declaratiei pe propria raspundere, afisat pe site-urile BEC și al MAE, document pe care il vor putea completa si in afara sectiilor de votare.

Decizia a fost adoptata tinand cont de necesitatea fluidizarii procesului de votare la sectiile de votare din strainatate in cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Potrivit deciziei BEC, in toate cazurile, dupa identificarea alegatorului, semnarea si datarea declaratiei pe propria raspundere se va face numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate.

Intr-un comunicat remis presei, BEC mentioneaza ca aceasta decizie a fost adoptata in urma intalnirii pe care membrii BEC au avut-o, marti, cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, si cu reprezentantii Biroului Electoral pentru Sectiile de votare din strainatate si la solicitarea MAE.

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central "a pus in discutie si oportunitatea si posibilitatea reala de suplimentare a sectiilor de votare din strainatate", precum si "necesitatea de a se asigura si a se lucra cu un numar de stampile egal cu numarul de cabine de vot, chiar daca nu sunt prezenti toti membrii biroului electoral al sectiei de votare".

In comunicat se mai arata ca, in urma acestor discutii, BEC a adoptat si o hotarare. In preambulul acesteia se arata ca a fost adoptata avand in vedere "situatia creata de incidentele ivite la secțiile de votare din strainatate, privind exercitiul dreptului la vot" in data de 2 noiembrie.

In hotarare se precizeaza ca mențiunea din legea pentru alegerea presedintelui ca al doilea tur de scrutin se organizeaza pe baza "acelorasi liste de alegatori" se refera doar la sectiile de votare din tara, spre deosebire de sectiile de votare din strainatate.

Intrebat de Mediafax in ce mod Hotararea BEC este de natura sa fluidizeze procesul electoral la sectiile de votare din strainatate la al doilea tur de scrutin, purtatorul de cuvand al BEC, Marian Muhulet, a mentionat ca nu are mandat sa comenteze aceasta decizie a Biroului.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, ca a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentanti ai BEC, ca MAE a propus ca declaratie pe propria raspundere sa poata fi descarcata online si completata inainte de vot, urmand ca la sectia de vot sa fie doar semnata.

Totodata, MAE doreste ca decizia BES din 2 noiembrie prin care aceasta declaratie a putut fi completata si in proximitatea sectiei de votare sa fie mentinuta. Seful diplomatiei a mai spus ca MAE a propus si simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O alta propunere se refera la cresterea numarului de cabine de vot, acolo unde exista spatiu.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
300 de timisoreni au protestat in Piata Operei, in solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota duminica
300 de timisoreni au protestat in Piata Operei, in solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota duminica

Sute de timisoreni au iesit, marti seara, in Piata Operei, in semn de solidaritate cu alegatorii din diaspora care au stat ore in sir la coada ca sa voteze.

Masurile promise de MAE si BEC dupa protestele diasporei. Zeci de romani au iesit in strada pentru a cere dreptul la vot
Masurile promise de MAE si BEC dupa protestele diasporei. Zeci de romani au iesit in strada pentru a cere dreptul la vot

Romanii stabiliti la Paris si-au cerut, luni seara, in strada dreptul la vot. Peste 100 de persoane au participat la un protest in apropierea Ambasadei Romaniei din capitala franceza.

Victor Ponta le promite romanilor din diaspora ca vor putea vota pe 16 noiembrie.
Victor Ponta le promite romanilor din diaspora ca vor putea vota pe 16 noiembrie. "Vreau ca toti romanii sa voteze"

Premierul Victor Ponta, totodata candidat la presedintia Romaniei, a declarat, luni, ca este revoltat de faptul ca anumiti romani din strainatate nu au putut vota si a promis ca situatia va fi ma buna in turul al doilea, pe 16 noiembrie.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.