Candidatul PSD la presedintie: "Iohannis e programul anticriza". Ce se intampla in 2009, la singura dezbatere dintre tururi

Ultima actualizare: 09-11-2014 00:14
Klaus Iohannis, 2009 - 3

Pare o fraza desprinsa dintr-un univers paralel, dar in urma cu 5 ani, candidatul PSD la presedintie, Mircea Geoana, il prezenta pe Klaus Iohannis ca pe garantul iesirii Romaniei din criza.

"Care ar fi pentru dumneavoastra cel mai important indicator al iesirii din criza?", era o intrebare primita de Mircea Geoana din randul celor adresate de ONG-uri si de jurnalisti.

"Doua trimestre de crestere succesiva inseamna iesirea din criza. Guvernul Iohannis este programul anticriza", spunea atunci prezidentiabilul PSD. Era 2009, iar Parlamentul era gazda unei dezbateri intre Mircea Geoana si Traian Basescu, ramasa in memoria comuna poate in primul rand prin discutia despre Sorin Ovidiu Vantu si vizita din miez de noapte. Ea contine totusi si o imagine ce ramane interesanta si dupa 5 ani.

Marea problema a dezbaterii in 2014

In 2014, ideea unei dezbateri live intre candidati e doar un miraj, un pretext de ping-pong cu variante. Ponta si Iohannis se invita reciproc si sunt nemultumiti de optiunile pe care le primesc, iar zilele trec si romanii au tot mai mari sanse sa intre pentru prima data intr-un tur 2 fara sa-i vada 1 la 1 pe cei doi "combatanti".

Iohannis, in primul rand in spatele lui Geoana, Ponta, randul 3

In 2009 insa, situatia era alta, iar cei doi erau in aceeasi barca. Victor Ponta era atunci purtatorul de cuvant al campaniei lui Mircea Geoana, iar Klaus Iohannis era cel desemnat pentru postul de premier in cazul in care Traian Basescu ar fi fost invins. Numele primarului din Sibiu a fost adus in nenumarate randuri in discutie de Mircea Geoana in dezbaterea impotriva lui Basescu.

Mircea Geoana: Vom instala un Guvern cu o majoritate care va avea ca ax central lupta impotriva crizei. Vom discuta eliminarea impozitului forfetar in prima zi a guvernului Iohannis.

Mircea Geoana: Am ambitia ca presedinte al Romaniei sa pot sa asigur o buna functionare a unei coalitii in aceasta tara. Domnul prim-ministru Iohannis va avea ultimul cuvant in selectarea membrilor Guvernului Iohannis.

Mircea Geoana: Am avut privilegiul sa il am in echipa pe Klaus Iohannis. Multumesc modului ireprosabil in care Crin Antonescu si liberalii s-au comportat.

Mircea Geoana: Iohannis ne va permite sa stim cu exactitate cate spitale modernizam si cum mobilizam tinerii medici sa nu plece din tara.

Mircea Geoana: Legea salarizarii are un articol care ne permite sa recalibram anumite venituri si e dreptul guvernului Iohannis sa vina aici cu o noua propunere.

Mircea Geoana: Guvernul Iohannis se va uita cu ochi proaspeti la aceste legi

Victor Ponta:Decat sa castigi cu Macovei si cu Ridzi mai bine pierzi cu Iohannis si Ilie Nastase.

Victoria de-atunci a lui Traian Basescu le-a despartit drumurile celor doi politicieni care au ajuns astazi in tabere opuse in turul al II-lea al cursei spre Cotroceni. Iohannis este el challengerul care vine la pachet cu un premier PDL, in timp ce Ponta si-a anuntat trei variante in loc de una: Tariceanu, Maior si Florin Georgescu.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO