Ambasadorul Romaniei in Franta: Masurile MAE in turul doi sunt insuficiente. La Paris sunt asteptati 10.000 de oameni la vot
Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se spune intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
De asemenea, BEC precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.
BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
BEC reaminteste ca in exercitarea dreptului la vot, "alegatorii pot utiliza si formularul declaratiei pe proprie raspundere, descarcat de pe site-urile BEC si MAE, care poate fi completat in afara sectiei de votare, "cu indeplinirea conditiei privind datarea si semnarea acestei declaratii numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate".
Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".
Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.
"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utlizare la maximu, a capacitatii logistice evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.
MAE, dupa ce BEC a spus ca pot fi create noi sectii de vot: Suntem in proces intern de evaluare
MAE a anuntat, sambata, ca se afla "intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC", dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate.
MAE "a luat nota" de precizarile BEC si a constatat ca, desi initial "din Hotararea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare", in urma unor "precizari suplimentare" cerute de minister BEC a comunicat "explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare in strainatate".
"Intelegand ca, din momentul emiterii, in noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 si comunicatului nr. 30, BEC (…) a creat cadrul legal pentru exercitarea de catre autoritatea publica centrala cu competenta exclusiva in organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate", MAE informeaza ca se afla "intr-un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor, deciziilor, adreselor si comunicatelor emise de BEC".
Ambasadorul Romaniei in Franta: Masurile MAE in turul doi sunt insuficiente, la Paris se asteapta 10.000 de oameni la vot
Ambasadorul Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru a declarat intr-un interviu pentru RFI ca sunt semnale potrivit carora 9-10.000 de cetateni romani vor dori sa voteze in turul doi si ca vor exista dificultati, daca numarul de sectii de votare ramane acelasi ca in primul tur.
Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la sapte, numarul de stampile si cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.
"Decizia luata e binevenita pentru alte sectii de votare din strainatate, dar e o masura care nu va avea efecte la Paris. La Paris, in primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numarul maxim de stampile, numarul maxim de cabine si numarul maxim de membri din comisiile de vot in doi noiembrie", a declarat ambasadorul Romaniei in Franta.
Bogdan Mazuru a mai spus ca a vorbit despre aceste probleme, la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, de vineri.
"Bineinteles ca orice masura pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenita, cu siguranta ca ne vom misca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalti colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate intampla la Paris. Si pentru Paris aceste masuri sunt insuficiente", a tinut sa precizeze ambasadorul.
Intrebat la ce se asteapta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Bogdan Mazuru a afirmat ca "estimeaza ca numarul de cetateni romani care va dori sa participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decat la cel din turul intai".
"Ma astept la un numar considerabil de cetateni romani care sa vina pentru a-si exprima votul. Avem semnale din partea asociatiilor de romani, estimarile lor privind numarul de votanti in 16 noiembrie: e vorba despre noua - zece mii de cetateni romani care vor dori sa voteze. In aceste conditii, vom avea dificultati, daca numarul de sectii de votare ramane cel din data de doi noiembrie", a atras atentia ambasadorul Romaniei la Paris. Potrivit acestuia, "exista doua variabile, variabila spațiu și variabila timp".
"Variabila spatiu inseamna sectii mai multe de votare, care sa permita o disipare echilibrata a numarului mare de cetateni care doresc sa voteze. Variabila timp inseamna ca intervalul de timp sa fie mai mare decat cele 14 ore precizat insa de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, insa, destul de clar in legea electorala", a mentionat Mazuru.
Ambasadorul a tinut sa mai precizeze ca "reprezentantii din sectiile de vot sunt cei care aplica legea. BEC-ul si BES-ul sunt cei care gestioneaza din punct de vedere juridic legea electorala si modul in care ea e aplicata in sectiile din strainatate".