Proteste in tara in semn de solidaritate cu romanii din diaspora: "Sunteti ai nostri, va iubim si sa fiti si in 16 acolo"

Ultima actualizare: 08-11-2014 00:31

Sute de romani nemultumiti protesteaza in semn de solidaritate cu cei din diaspora, care nu au apucat sa voteze in primul tur al prezidentialelor, chiar daca au stat ore in sir la cozi.

In Piata Operei din Timisoara, peste 300 de oameni au scandat mesaje de sustinere pentru cei din afara tarii.

Ministerul de Externe si Biroul Electoral Central isi impart deocamdata atributiile, sustinand ca stiu ce trebuie facut ca haosul sa nu se repete la votul din 16 noiembrie.

Initiativa timisorenilor de a iesi in strada a pornit de pe retelele de socializare si au raspuns la invitatie peste 300 de oameni. Au format simbolic o coada si au stat in strada, precum romanii din diaspora, care nu au mai apucat sa voteze pe 2 noiembrie din cauza proastei organizari din sectiile de vot.

O doamna, de exemplu, considera de neacceptat faptul ca fiul sau aflat in Londra, la primul tur de scrutin, a stat 5 ore la coada ca sa voteze la sectia din ambasada.

"Pentru fiul meu, sunt alaturi de el, la Londra munceste si familia aici sufera pentru el", spune doamna.

Protestatarii i-au indemnat pe romanii din diaspora sa mearga din nou la vot in turul doi.

"Ne pasa, ne pasa, nu vom sta acasa".
"Pentru noi a fost uimitor, va multumim si va iubim, dragilor".
"Sunteti ai nostri, va iubim si sa fiti si in 16 acolo".
"Nu va descurajati si mergeti sa votati si-n turul 2".

Intre timp reprezentantii Ministerului de Externe si cei ai Biroului Electoral Central au discutat despre masurile care ar trebui luate pentru ca pe 16 decembrie haosul din primul tur de la sectiile de vot din strainatate sa nu se repete.

Potrivit deciziilor luate de BEC, birourile electorale ale sectiilor de votare din străinatate trebuie sa fie completate in 5 zile, daca nu au numarul maxim de membri. Alegatorii vor putea veni la turul 2 cu declaratia pe proprie raspundere printata si completata, urmand sa o semneze in sectie.

De asemenea, in urma hotararii luata de BEC, Ministerul de Externe va putea sa infiinteze prin ordin de ministru noi sectii de votare. Totodata ar putea fi suplimentat si numarul de stampile si cabine de vot.

La solicitarea Stirilor Pro TV, Ministerul de Externe a precizat ca deocamdata nu s-au luat masuri concrete in privinta suplimentarii numarului de sectii de votare.

Dupa scrutinul din 2 noiembrie, Biroul Electoral Central a primit peste 200 de sesizari privind nereguli la votul din strainatate.

Romanii din diaspora reclama absenta unor sectii de votare, de pilda in provincia Nova Scotia din Canada sau in zona Hartford din statul american Connecticut.

Alti reclamanti cer deschiderea unor sectii suplimentare de vot la Dublin, in Irlanda, sau la Bremen, in Germania si in toate orasele unde exista consulate ale Romaniei.

Plangerile mai vizeaza si desfasurarea defectuoasa a scrutinului la consulatul Romaniei de la New York, dar si in Stuttgart, Munchen, Londra si Torino.

Alti alegatori au fost nemultumiti de personalul insuficient din sectiile de votare si de numarul insuficient al cabinelor de vot si al stampilelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO