Klaus Iohannis a fost desemnat de Alianta Crestin-Liberala sa se lupte cu Victor Ponta la alegerile prezidentiale 2014

×
Codul embed a fost copiat

Alegeri prezidentiale 2014. Alianta Crestin-Liberala (ACL) si-a anuntat, luni, candidatul la alegerile prezidentiale, dupa ce a amanat de cateva ori aceasta decizie.

Astfel, liderul PNL Klaus Iohannis a fost desemnat sa se lupte cu presedintele PSD, Victor Ponta, in cursa pentru Palatul Cotroceni.

Termenul initial de anuntare a candidatului dreptei a fost 4-5 august 2014, castigatorul dintre Klaus Iohannis si Catalin Predoiu fiind stabilit pe baza cercetarilor sociologice. Potrivit celor patru sondaje de opinie date publicitatii in iulie (CURS, IRSOP, INSCOP si CSCI), primii doi clasati in preferintele electoratului sunt Victor Ponta si Klaus Iohannis. Astfel, in turul doi al acestor alegeri prezidentiale 2014 , Victor Ponta l-ar devansa pe Klaus Iohannis la o diferenta de 10 procente (55% , fata de 45%) in sondajul CSCI, in timp ce diferenta ar fi 5,6% (52,8%, fata de 47,2%) in sondajul INSCOP.

Sondajele CURS si IRSOP releva si ele ca in turul doi Ponta l-ar devansa pe Iohannis, rezultatele fiind de 53% (Ponta) la 47% (Iohannis) in sondajul CURS si de 49% (Ponta) la 43% (Iohannis) in sondajul IRSOP. Conform sondajului INSCOP, daca Victor Ponta si Catalin Predoiu ar ajunge in turul al doilea, primul ar castiga la o diferenta mare: 66,7% la 39,3%.

In ceea ce priveste desemnarea candidatului comun, presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, la 5 august, ca exista "o sansa rezonabila" ca el sa fie candidatul ACL. "Vazand toate sondajele din ultima vreme vreau sa fac afirmatia ca exista o prezumtie rezonabila ca eu sa fiu candidatul ACL", a spus Iohannis, adaugand ca vor fi facute sondaje din luna in luna, apoi din doua in doua saptamani si apoi din doua in doua zile pentru a sti unde se situeaza candidatul.

Citește și
Monica Macovei, Vasile Blaga
Vasile Blaga: Monica Macovei "se exclude singura din partid" prin candidatura ei la prezidentiale
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Liderul PDL Arad, Gheorghe Falca, s-a declarat si el convins ca viitorul candidat al Aliantei Crestin-Liberale (ACL) pentru presedintia Romaniei va fi Klaus Iohannis, si nu Catalin Predoiu, pentru ca primul ar sta mai bine in sondaje. "Iohannis sta mai bine in sondaje, nu pot sa nu vad acest lucru (…) intodeauna l-am sustinut pe domnul Predoiu, dar vazand cercetarile de pana acum, cred ca Iohannis va fi candidatul Aliantei", a precizat, la 24 iulie, intr-o conferinta de presa, Falca.

De partea cealalta, Catalin Predoiu s-a aratat optimist in legatura cu sansele sale de a fi desemnat candidatul ACL pentru prezidentiale. Prim-vicepresedintele PDL a precizat, la 26 iulie, la Conventia nationala a PDL care a aprobat fuziunea cu PNL, ca si-a asumat proiectul prezidential si va lupta pentru victorie, aratand ca vor face "Craciunul impreuna la Cotroceni". "Mi-am asumat acest proiect prezidential, va asigur ca voi continua sa lupt pana la capat pentru victoria noastra. Nu voi face niciun pas inapoi, voi lupta sa fiti mandri de mine. Vom alege cea mai buna solutie pentru partid, fie eu, fie domnul Iohannis. Vreau sa va promit ca, indiferent cum, in ce forma, cat de greu imi va fi sau nu, ma veti avea alatur si impreuna vom face Craciunul la Cotroceni", a afirmat Predoiu.

O zi mai tarziu, Catalin Predoiu preciza ca Alianta Crestin-Liberala "nu isi poate permite riscul de a nu castiga prezidentialele", prezidentiabilul desemnat de catre democrat-liberali declarandu-se "convins" ca pana la sfarsitul lui august va sta "foarte bine" in sondaje. "Cred ca Alianta Crestin-Liberala nu isi poate permite riscul de a nu castiga prezidentialele si sunt convins ca pana la sfarsitul lui august sondajele vor arata foarte bine pentru mine", a declarat Predoiu, intrebat ce va face daca nu va obtine nominalizarea Aliantei pentru candidatura la prezidentiale.

Chestionat in legatura cu rezultatele sondajelor pentru alegerile prezidentiale, Traian Basescu a estimat, la 16 iulie, ca liderul PNL, Klaus Iohannis, are sanse sa castige alegerile prezidentiale, cu conditia sa aiba toata dreapta sustinandu-l. "Eu zic ca are sanse sa castige Iohannis, cu conditia sa aiba toata dreapta sustinandu-l", a spus, la B1 TV, presedintele Traian Basescu, precizand ca nu vede niciun motiv ca liderul PNL sa nu aiba aceasta sustinere.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania la Presedintia Romaniei va fi vicepresedintele Szilágyi Zsolt
Candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania la Presedintia Romaniei va fi vicepresedintele Szilágyi Zsolt

Alegeri prezidentiale 2014. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a decis ca vicepresedintele Szilágyi Zsolt sa candideze la functia de presedinte al Romaniei.

Vasile Blaga: Monica Macovei
Vasile Blaga: Monica Macovei "se exclude singura din partid" prin candidatura ei la prezidentiale

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat miercuri ca Monica Macovei "se exclude singura din partid" prin candidatura ei la prezidentiale, precizand ca nu da pe "nimeni afara" din partid, dar ca altii "se dau afara".

Klaus Iohannis se declara pregatit sa lucreze cu premierul Ponta daca ajunge presedinte:
Klaus Iohannis se declara pregatit sa lucreze cu premierul Ponta daca ajunge presedinte: "Colaborare, nu coabitare"

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marti, ca este pregatit sa lucreze cu premierul Victor Ponta in situatia in care va castiga alegerile prezidentiale.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.