Românii din diaspora riscă să nu mai poată vota decât prin corespondenţă
Românii rămași în diaspora care nu votează prin corespondență s-ar putea să nu voteze deloc la alegerile parlamentare din decembrie.
De teama îmbolnăvirilor tot mai greu de controlat, multe state, inclusiv Italia și Spania, impun restricții și recomandă ferm să nu se înființeze secții de votare. Autoritățile de la București recunosc că situația nu arată bine deloc. La alegerile prezidențiale de acum un an, aproape un milion de român au votat în afara țării.
Pe căi diplomatice, oficialii din Marea Britanie au recomandat ferm autorităților de la București să asigure votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Pentru oficialii din Ministerul Afacerilor Externe acest mesaj înseamnă că la Londra nu este agreată ideea ca românii stabiliți în Regat să fie prezenți fizic în secții.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dan Mihalache, ambasadorul României în UK: „Prin votul prin corespondență evităm deplasarea la secții și contactul cu necunoscuți, respectăm regula distanțării sociale."
Răspunsuri similiare au venit și din partea altor state ca Malta, Olanda, Canada, Nigeria, Noua Zeelandă, unde autoritățile de la București riscă să nu poată organiza alegeri parlamentare nici măcar în sediul misiunilor consulare. Diplomații din cadrul MAE fac referiri inclusiv la Spania și Italia, unde numărul cazurilor de îmbolnăviri crește. În aceste două țări, la alegerile prezidențiale de anul trecut au votat peste 320.000 de români.
Constantin-Florin Mitulețu- Burică, președinte AEP: „Într-adevăr, lucrurile stau rău și foarte rău pe partea de înființare a secțiilor în afara misiunilor diplomatice și există posibilitatea ca anumite state să ne interzică înființarea de secții în cadrul misiunilor diplomatice."
Singura alternativă pentru românii din diaspora este votul prin corespondență. Doar că până acum s-au înscris pe site-ul Autorității Electorale doar 4.600 de români din afara țării care vor să primească buletinele în plic. La ultimele alegeri, doar 2% din totalul alegătorilor au votat prin corespondență, deși metoda este simplă.
După ce se înscriu pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cetățenii români stabiliți în afara țării vor primi în plic documentele pentru vot. Ca să își exprime opțiunea, lipesc un timbru aflat și el în plic pe buletinul de vot, atașează copia unui document de identitate și îl expediază înapoi în țară.