Alegeri în SUA. Trump își îndeamnă susținătorii să voteze de două ori

Ultima actualizare: 11-09-2020 08:20
Donald Trump

Peste mai puțin de două luni, americanii vor decide cine va ocupa Biroul Oval în următorii 4 ani: va rămâne Donald Trump ori se va instala acolo democratul Joe Biden.

Însă chestiunea nu va fi tranșată ușor. Se conturează tot mai apăsat scenariul în care rezultatul scrutinului se va lăsa așteptat cu zilele.

Și experții spun că, în toate scenariile analizate, un scor strâns între candidați va declanșa o criză politică și violențe de stradă.

În acest an, campania electorală din Statele Unite este neobișnuită din cauza pandemiei. Actualul președinte republican, Donald Trump, pare să pregătească terenul pentru haos electoral, mergând până la a-i îndemna pe susținătorii săi să voteze... de două ori.

Donald Trump, președintele SUA: „Să-i lăsăm să-și trimită voturile prin poștă, dar să meargă și fizic la urne. Iar dacă sistemul e așa de bun precum zic ei, atunci firește că nu vor putea vota încă o dată și la secție”.

I-au dat replica inclusiv aleși republicani.

Frank LaRose, secretar de stat, Ohio: „Nu testați sistemul! Votați o singură dată!”.

Votul prin poștă este, de altfel, principalul cal de bătaie al președintelui.

Donald Trump, președintele SUA: „Au trimis 80 de milioane de buletine de vot în toată țara, buletine nesolicitate”.

Trump se referă la nouă state, plus capitala federală, care vor trimite buletine de vot tuturor alegătorilor înregistrați, o măsură luată din cauza pandemiei și a reticenței multora de a merge în locuri aglomerate. În timp ce Donald Trump susține, fără vreo dovadă, că votul prin poștă permite frauda, există în schimb argumente valide legate de erorile umane.

În alegerile primare din acest an, peste jumătate de milion de buletine de vot au fost invalidate pentru motive precum lipsa unei semnături sau mici diferențe față de semnătura stocată în sistem, probleme cu plicul ori sosirea după termenul limită.

Nils Gilman, Institutul Berggruen: „Trebuie să treci prin niște proceduri ca să validezi un buletin de vot. Și, după cum știm, oamenii mai fac și greșeli, prin definiție”.

Unul dintre cele mai probabile scenarii, spun experții, este așa numita „întorsătură albastră”. Și anume, Trump ar urma să conducă inițial datorită statelor rurale, unde se bucură de mare popularitate, dar Joe Biden va recupera și va trece în frunte datorită voturilor prin poștă.

Însă, în state-cheie precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, numărarea buletinelor trimise prin poștă nu va începe înainte de ziua alegerilor. Ceea ce face extrem de puțin probabilă declararea învingătorului în noaptea de după vot.

Nils Gilman, Institutul Berggruen: „Cele două tabere media promovează două povești complet diferite, iar oamenii chiar vor avea imagini complet diferite despre cee ce se va întâmpla în ziua alegerilor”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!