Donald Trump, susținut de alegătorii republicani care cred informațiile negative despre el

10-09-2020 21:24


Donald Trump

Jumătate dintre americani cred ştirile de presă despre jignirile aduse de preşedintele Donald Trump militarilor, dar electoratul republican nu şi-a schimbat intenţia de a-l vota, arată un sondaj de opinie Reuters/Ipsos ale cărui rezultate au fost publicate joi.

Donald Trump a dezminţit că i-ar fi numit pe infanteriştii marini americani 'suckers' (fraieri) şi că - aşa cum a scris revista The Atlantic - s-ar fi referit la americanii dintr-un cimitir militar din Europa ca 'losers' (învinşi, păguboşi).

Sondajul arată însă că ştirile nu i-au influenţat pe alegătorii republicani, iar opinia lor despre preşedinte nu este mai puţin favorabilă. Aşa cum s-a întâmplat şi cu ocazia altor evenimente nefavorabile, cum ar fi încercarea Camerei Reprezentanţilor de a-l destitui, cei care l-au susţinut pe Trump înainte de a ajunge la Casa Albă nu au fost influenţaţi.

În general, dezaprobarea publică faţă de preşedinte a crescut puţin de săptămâna trecută.

La sondajul efectuat marţi şi miercuri 58% din republicani şi independenţii cu preferinţe republicane au declarat că presupusele comentarii ale lui Trump nu le-au schimbat decizia de a-l vota. Alţi 18% din categoria respectivă de alegători susţin că acum sunt mai înclinaţi să îl realeagă în noiembrie, iar 14% - că sunt mai puţin hotărâţi în acest sens. Restul de 10% sunt indecişi.

Rezultatele mai arată că 85% din republicani au o impresie favorabilă despre Donald Trump - aproximativ aceeaşi proporţie ca şi săptămâna trecută, iar 84% îl vor vota; doar 8% vor opta pentru contracandidat, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden.

La nivel naţional, în opţiunile întregului electorat american, Biden este cotat cu 12 puncte procentuale mai bine decât Trump.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost făcut online, în limba engleză, pe un eşantion de 1.004 adulţi americani, dintre care 855 de alegători înregistraţi. Marja de eroare este de aproximativ 4 puncte procentuale.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO