Votul, prin ochii tinerilor din România: „Dreptul de a vota este ca o superputere. E foarte tare”
Oamenii pe care îi alegem duminică ne vor influența direct viața, iar votul îți dă sentimentul că ai contribuit direct și tu la ce se va întâmpla în țară.
Sunt doar câteva dintre argumentele care i-au convins pe unii dintre tineri să meargă la urne. În campusurile universitare s-au organizat secții speciale de votare, însă puțini studenți și-au făcut viză de flotant. Mulți dinte ei învață de acasă online.
Reporter: „Primul vot. Cum a fost?”
Tânără: „Foarte tare! Am avut puține emoții, dar a fost ok.”
Cu zâmbetul sub mască, Izabela, Aida și Andreea au avut emoții când au primit ștampila și buletinul de vot. Sunt eleve în clasa a XII-a, iar între orele online și cele de pregătire pentru examen și-au făcut timp să se documenteze și să înțeleagă de ce este important să voteze.
Tânără: „În primul rând, dacă ne respectăm pe noi, ar trebui să ieșim la vot, să ne spunem părerea, pentru că doar ieșind la vot putem susține baza acestei țări și să aibă un viitor așa cum trebuie.”
Tânără: „Mi se pare un semn de recunoștință entru oamenii care au murit în Revoluție, pentru compatrioții noștri din diaspora, care fac eforturi foarte mari să voteze. Cum aș putea să nu mă duc la 10 minute distanță?”
Tânără: „Dreptul de a vota este ca o superputere, pe care o dobândim atunci când împlinim vârsta de 18 ani. E ca și cum avem dreptul de a schimba țara, de a o ajuta să evolueze.”
Prin vot ei transmit că își doresc să învețe în școli moderne, care pun accentul pe creativitate și care îi pregătesc pentru viață.
Tânăr: „Ne place sau nu, dar oamenii pe care îi alegem în aceste instituții ne vor influența direct viața, iar dacă ești indiferent față de vot, e clar că ești indiferent față de viitorul tău în această țară și nu numai al tău, ci și al celor dragi.”
Tânăr: „Consider că noi, cei tineri, suntem singurii care putem schimba ceva.”
Și puținii studenți din campusuri au ieșit la vot.
Tânăr: „Speranțe pentru o Românie mai bună. O Românie care să lupte pentru educație.”
Reporter: „Care sunt speranțele tale?”
Tânără: „La o viață mai prosperă, la o țară cât mai puternică din punct de vedere economic."
Alții au fost întorși din drum, pentru că nu au domiciliul sau reședința în orașul în care studiază.
Tânăr: „Ne gândeam, totuși, că se poate să votăm. N-avem ce face, că e drum lung până acasă.”
Tânără: „De-aia nu m-am interesat pentru viza de flotant, că am crezut că se poate și chiar ne gândeam să mergem să votăm.”
Oricum, anul acesta nu s-au mai format cozi. Căminele sunt mai mult goale și cei mai mulți studenți învață, acum, de acasă.