Foști miniștri în guvernele PSD-ALDE candidează acum pentru un loc în Parlament sub sigla PNL
Pe ultima sută de metri, partidele își pun la punct listele de candidați pentru viitorul Parlament. Social democrații au lăsat nume vechi pe dinfară și au convins câțiva specialiști din sănătate să-și declare adeziunea.
În cealaltă tabără, PNL au împărțit locurile între actualii parlamentari și membrii Guvernului. Printre liberali se află și politicieni care au plecat de la PSD și ALDE, iar acum primesc șansa unui nou mandat.
Președintele PSD s-a lăudat de la sediul central cu o nouă achiziție. Doar că i-a greșit numele.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Vi-l prezint pe domnul profesor doctor Ambrozie Leonard".
Leonard Azamfirei, rectorul universității de medicină din Târgu Mureș, va deschide lista senatorilor PSD din acest oraș. La Camera Deputaților, Vasile Gliga, un deputat căruia agenția de integritate i-a interzis să mai candideze, și-a impus fiica.
Vasile Dincu, președinte Consilul Național PSD: "La noua noastră filozofie vorbim mai degrabă despre bătălia dintre mediocritate şi excelenţă. Excelenţa poate să anuleze, de exemplu, acest criteriu al rudeniei, dar numai când este vorba de o excelenţă."
PSD defilează în aceste alegeri și cu alți specialișți veniți din afară partidului. După Alexandru Rafila, social-democrații l-au cooptat și pe medicul Streinu Cercel. Părerile celor doi au fost deseori divergente în privința testării în masă a populației sau a mijloacelor de prevenție.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Dacă am gândi cu toții la fel, cred că ne-am plictisi".
Streinu Cercel, candidat PSD: "Nu consider că trebuie să demisionez de la Matei Balș, sunt pacienți internați acolo care au nevoie de suportul meu ca specialist în boli infecțioase. Când voi deveni membru al Parlamentului României, voi folosi această funcție".
Văzut deseori la sediul central al PSD, liderul sindicatului polițiștilor, Dumitru Coarnă, va candida la Parlament pe listele acestora de la Călărași.
Alegeri parlamentare 2020. Cine sunt candidații anunțați de PNL
În tabăra liberalilor, membrii Guvernului și-au găsit loc rapid. Șeful cancelariei, Ionel Dancă, este al doilea pe lista de deputați în Vrancea, după ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.
Costel Barbu, secretarul general adjunct al Guvernului, este cap de listă la Teleorman, pentru Camera Deputaților, deși, în 2014, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, iar în 2015, pentru incompatibilitate.
Pe lângă ei, alți 15 miniștri sunt pe liste. Monica Anisie candidează la Senat, Violeta Alexandru la Camera Deputaților.
Premierul Ludovic Orban: "Activitatea guvernamentală nu va fi afectată. Miniștrii își exercită prerogativele fără să afecteze necesitățile din domeniul pe care îl conduc.”
Surpriza a venit însă de la Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, cel care a făcut pasul de la cariera militară la cea politică.
Nicola Ciucă, candidat PNL: "Nu am făcut politică, nu știu foarte multe lucruri despre ce înseamnă să faci politică cu adevărat, în schimb sunt în măsură să fac lucruri așa cum am făcut în carieră mea de militar".
Foști miniștri PSD-ALDE sunt acum ... liberali
Liberalii au găsit locuri pe liste și pentru parlamentarii care i-au sprijinit în momente cheie, cum ar fi votul pentru moțiunea de cenzură împotriva Vioricăi Dăncilă, dar care atunci erau în tabăra adversă, respectiv PSD-ALDE.
Este și cazul foștilor miniștri din guvernele PSD-ALDE Viorel Ilie, Toma Petcu, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, care acum au primit șansa de a rămâne în Parlament, sub sigla PNL.
Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu sunt doi foști membri ALDE, care s-au mutat apoi la Pro România, iar în final au ajuns în PNL.
Daniel Constantin - despre care fostul său coleg de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că este ”manelistul politicii românești” - a fost președinte al Partidului Conservator, înființat de Dan Voiculescu, apoi a trecut la ALDE și a ocupat funcții de ministru în guvernele PSD conduse de Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.
Acum, el candidează pentru un loc de parlamentar pe lista PNL Argeș.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu este un vechi colaborator al lui Victor Ponta, fiind și ministru în Guvernul Ponta. El candidază la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL București.
Ambii au fost dați afară din Pro România după ce l-au ”trădat” pe Ponta și au votat învestirea Guvernului Orban, astfel că au fost răsplătiți ulterior de PNL.
De asemenea, Toma Petcu a fost ministru al Energiei în Guvernele PSD-ALDE conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, după ce a ocupat funcțiile politice de copreședinte al organizației ALDE din Giurgiu și totodată vicepreședinte al ALDE la nivel național. Acum, el este pe primul loc pe lista de Senat la PNL Giurgiu.
Viorel Ilie a fost ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, fiind susținut de ALDE, pe numele căruia DNA a cerut începerea urmăririi penale şi pe care premierul Mihai Tudose a vrut să îl remanieze.
Cu toate acestea, el a fost susținut de Tăriceanu și ALDE atât în Guvern, de unde nu a vrut să demisioneze, cât și în Parlament, în fața acuzațiilor DNA, astfel că procurorii anticorupție nu au putut să înceapă urmăritea penală.
Potrivit procurorilor, el era suspectat de “aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.
Acum, Viorel Ilie este pe locul 2 pe lista PNL Bacău la Camera Deputaților.
Toate partidele trebuie să depună oficial listele de candidați până în 22 octombrie. Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în 6 decembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, Parlament, alegeri parlamentare, alegeri 2020,
Dată publicare:
19-10-2020 17:52