Cum se va desfăşura campania electorală pentru parlamentare în condiții de pandemie

Ultima actualizare: 05-11-2020 19:59

De vineri, 6 noiembrie, suntem oficial, în campanie electorală. Cei care vor să prindă un mandat de deputat sau de senator vor încerca să convingă electoratul să-i voteze în condiții speciale, impuse de vremurile pe care le trăim.

Clasicele adunări electorale cu mii de oameni nu mai sunt permise, iar toți cei care vor participa la evenimente electorale trebuie să poarte mască.

Deși reprezentanții Guvernului au dat asigurări că nu va crește numărul de îmbolnăviri, adversarii politici vorbesc deja de cifre mai mari după aceste alegeri.

Deși, față de acum o lună și jumate, numărul de cazuri de noi a explodat, restricțiile pentru campania electorală nu au fost înăsprite.

Partidele și-au luat adio de la mitingurile electorale tradiționale, când mii de oameni erau adunați pe străzi. Acum, la evenimentele electorale din spații închise vor putea participa maximum 20 de persoane, iar în cele deschise - 50.

Evenimentul nu ar trebui să dureze mai mult de două ore, iar cei care participă trebuie să poarte mască și să se dezinfecteze.

Pe străzi nu ar trebui să vedem grupuri mai mari de 6 persoane care împart pliante. Iar la ușa noastră au voie să vină cel mult 2 reprezentanți ai partidelor.

Florin Mitulescu, președinte AEP: "Ca și la alegerile locale, trebuie asigurat triajul la evenimentele locale, trebuie luată temperatura, dezinfectarea mâinii, portul măștii și mănușilor. Contactul să fie minimal între competitiorul electoral și echipele de campanie și cetățeni.”

În urmă cu o săptămână, premierul Ludovic Orban spunea că aceste restricții vor ține în frâu numărul de noi îmbolnăviri. Specialiștii din tabăra social-democraților susțin, însă, contrariul.

Ludovic Orban, în 29 octombrie: "Organizăm ziua votului aşa cum am organizat-o şi la alegerile locale, astfel încât să nu existe un risc de răspândire a virusului. E ca şi cum te-ai duce la farmacie să-ţi cumperi un medicament sau te-ai duce la un magazin, aşa e şi cu mersul la vot".

Alexandru Rafila, reprezentant OMS: "Orice campanie electorală sau orice activitate care presupune călătorii, intensificarea contactelor, sigur că crește riscul de infecție.”

Astfel de reguli stricte vom avea și în ziua în care mergem la urne. Alegerile parlamentare au loc pe 6 decembrie.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO