USR Plus a prezentat programul de guvernare. Ce promisiuni face alianța

Ultima actualizare: 29-10-2020 14:20
Dacian Cioloș
Agerpres

Alianța USR Plus a prezentat, joi, programul de guvernare care ar putea fi aplicat după viitoarele alegeri parlamentare. 

Astfel, principalele 5 măsuri din programul de guvernare USR PLUS sunt:

1. „Fără Penali în Funcții Publice” în Constituție
2. Școala de la 8 la 5, masa caldă și școala după școală
3. Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă
4. Zero taxe pe salariul minim
5. Împădurim România și combatem tăierile ilegale prin „DNA-ul Pădurilor”

În total, programul USR PLUS cuprinde 40 de angajamente, care pot fi consultate aici.

"Una din primele măsuri pe care le vom lua după ce ajungem la guvernare este să corectăm legile PSD antijustiţie şi să întărim reglementările din Codul penal pentru a da direcţie clară Justiţiei şi a da curaj oamenilor din Justiţie să îşi facă treaba, că nu vor fi influenţaţi de decizii politice care să le dea peste cap independenţa. Pe această fundaţie curată, cinstită, educaţia, sănătatea, economia devin pilonii de bază ai guvernării USR PLUS pentru România. Abia după ce pornim de la această curăţare, putem vorbi de eficienţă în cheltuirea banului public, de încurajarea antreprenoriatului", a afirmat Dacian Cioloş la prezentarea programului de guvernare al Alianţei USR PLUS, potrivit Agerpres.

El a explicat că modul de a guverna se va schimba, astfel încât să existe "stabilitate şi predictibilitate".

"O Românie fără hoţie este punctul de plecare - fără sinecuri şi fără privilegii pentru aleşi, fără imunităţi inutile, fără pensii speciale, fără atentate la păduri şi la sănătatea noastră. Vrem să construim o Românie în care competenţa şi cinstea să fie o piatră de temelie a administraţiei publice", a adăugat Cioloş.

Cioloş a evidenţiat că USR-PLUS îşi doreşte "antreprenoriat fără birocraţie" şi "un stat partener" pentru antreprenori.

"Vrem să facem din România ţara în care se înfiinţează cel mai uşor o firmă. Sigur, înseamnă să trecem de la o extremă la cealaltă, dar e necesară această trecere", a spus Cioloş.

Potrivit acestuia, pentru o infrastructură sanitară modernă, USR PLUS are ca obiectiv înfiinţarea unui fond de 1 miliard de euro, sursele identificate fiind 5 axe pe fonduri europene de unde "se pot mobiliza banii".

În privinţa educaţiei, USR PLUS îşi propune "scoaterea politicii din şcoală", prin desfiinţarea şi reorganizarea inspectoratelor şcolare judeţene, organizarea de concursuri pentru directorii de şcoli.

"Criza COVID a arătat şi mai pregnant limitele administraţiei în România, pe care o putem caracteriza ca fiind 'obeză şi cu picioare de carton'. (...) Aşa că, unul dintre angajamentele noastre este 'fără mii de agenţii'. (...) Guvernul trebuie scuturat de toate agenţiile ineficiente. Unele dintre agenţii nu sunt utile cetăţeanului sau economiei şi au devenit doar sinecuri pentru oameni conectaţi politic", a mai declarat Cioloş.

La rândul său, Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a arătat că mesajul pe care Alianţa doreşte să-l prezinte României este că "hoţia şi furtul banului public vor fi oprite".

"Unul dintre obiective este ca 'Fără penali în funcţii publice' să devină o realitate constituţională. O normă de minimă igienă morală trebuie să devină literă de Constituţie. (...) Alt obiectiv este reformarea Parlamentului - 300 de parlamentari este o cifră foarte bună, astfel încât să putem elimina acea şleahtă de traseişti folosiţi strict ca masă de manevră", a menţionat Barna.

Potrivit lui Barna, "statul român, şi orice stat de pe lumea asta, ar trebui să fie facilitator de bunăstare sau măcar să nu stea în calea cetăţenilor care îşi construiesc un destin şi o viaţă".

"Nu e deloc aşa ceva şi, în aceşti 30 de ani, statul s-a constituit într-o sursă de ineficienţă şi de sfidare a noastră - a celor care plătim taxe şi impozite - pentru că nu vorbim despre banii statului aici, ci ai tuturor românilor care muncesc cinstit. În schimb, statul a fost confiscat de un grup mic de indivizi care l-au stors de resurse şi care l-au transformat în instrument de acaparare a unei ţări întregi. Poate v-aţi întrebat în ultimii patru ani de ce suntem atât de intransigenţi. Răspunsul e simplu - pentru că mandatul pe care l-am primit este să punem punct actualei stări de lucruri şi să eliminăm hoţia din România. Mandatul pe care îl cerem azi este unul în care ne angajăm să continuăm această luptă şi să îi adăugăm şi munca de construcţie. Vrem să construim, iar ceea ce ridicăm să fie trainic", a subliniat Dan Barna.

Printre angajamentele programului de guvernare al USR PLUS, intitulat "Revoluţia Bunei Guvernări", se mai numără: eliminarea pensiilor speciale, digitalizarea serviciilor publice, primari în două tururi şi reforma electorală, transparenţa totală a cheltuielilor publice, reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, împădurirea României şi combaterea tăierilor ilegale prin DNA-ul pădurilor, "autostrăzi pe bune şi nu pe hârtie", acces garantat la medicamente esenţiale decontate 100%, zero taxe pe salariul minim, fonduri europene pentru investiţii în tehnologia verde, digitală, ecoturism şi industrii creative.

Programul de guvernare al USR-PLUS include 40 de angajamente structurate în opt capitole: "O Românie fără hoţie", "Un stat reformat", "Sănătate cu prioritate", "Educaţie ca la carte", "Economia pe care ţara o merită", "Şi natură, şi infrastructură", "Lupta cu sărăcia", "Calitate a vieţii".

Angajamente Guvernare Usr Plus by Cezar Padurariu

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO