Alegeri parlamentare 2020, ghidul alegătorului. Tot ce trebuie să știi despre votul din 6 decembrie

Parlament

Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, 6 decembrie 2020, românii fiind chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.

La alegerile parlamentare 2020, votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 6 decembrie 2020, între orele 07.00 și 21.00, în timp ce votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă, 5 decembrie, și duminică, 6 decembrie.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 a început pe 6 noiembrie şi se încheie pe 5 decembrie, la ora 7:00.

Alegeri parlamentare 2020. Ce alegem duminică, 6 decembrie


Peste 18 milioane de români sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-i alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați care vor forma Parlamentul în următorii patru ani.

Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, scrie votcorect.ro.

Citește și
Rezultate alegeri parlamentare 2020. Ce spun sondajele cu trei zile înainte de vot
Rezultate alegeri parlamentare 2020. Ce spun sondajele cu trei zile înainte de vot

La fel ca în 2016, alegerile parlamentare din 2020 se desfăşoară prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în baza Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. 

Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul obţinut la nivel naţional, primele persoane de pe liste având şanse mai mari să fie eligibile. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse mai mari să li se aloce un mandat, scrie Agerpres.

În acest fel, reprezentarea proporţională permite fiecărui partid, mare sau mic, să i se aloce un număr de mandate proporţional cu forţa sa (politică, numerică etc), tinzându-se spre o justiţie electorală.

Principiul reprezentării proporţionale presupune că mandatele de parlamentar se repartizează proporţional cu procentul de voturi obţinut de partid în alegeri la nivel naţional, astfel încât se doreşte ca parlamentul ales să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni.

Alegeri parlamentare 2020. Candidații înscriși pe liste

 

Pentru alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, vor candida 7.136 de persoane. Numărul candidaților a crescut de la 6.476, în 2016, la 7.136 în 2020.

Au fost depuse în total 1.147 de liste de candidați și candidaturi independente, la Camera Deputaților și Senat. 

Harta candidaților pentru Camera Deputaților pe județe

Din cei 7.136 de candidați, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat. Dintre aceștia 57 de candidați reprezintă organizații ale minorităților naționale, pentru Camera Deputaților.

42 de candidați independenți s-au înscris pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Harta candidaților pentru Senat pe județe

Cei mai mulți candidați provin de la PMP (641), PNL (640), Pro România (639) și PSD (631). Alianța USR-Plus, singura alianță la aceste alegeri, a înregistrat 616 candidați, iar separat USR are 390 de candidați, iar Plus 226 de candidați. Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), unul dintre partidele relativ noi pe scena politică românească a înregistrat 621 de candidați. Cu un candidat mai puțin a înregistrat și Partidul Ecologist Român.

Participarea femeilor rămâne redusă și la alegerile parlamentare, deși procentul crește puțin față de alegerile locale din septembrie. La alegerile locale, conform calculelor EFOR, femeile au reprezentat 22,9%, iar pentru alegerile din decembrie reprezintă 29,5%.

Pentru cele patru locuri de deputat în circumscripția străinătate candidează 47 de candidați, iar 29 se luptă pentru cele două locuri de senator.

Alegeri parlamentare 2020. Cine are drept de vot și cine nu poate vota

 

Duminică, 6 decembrie 2020, își pot exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare toți cetățenii români care au 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot:

a) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție;
b) persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Fiecare alegător își exprimă votul personal, exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, iar votul exercitat în cadrul alegerilor este secret.

Alegeri parlamentare 2020. Ce documente sunt necesare pentru a vota

 

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Potrivit Deciziei nr. 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate dintre cele prevăzute de lege, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat

 

Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Pentru a afla la ce secție de votare sunteți arondat, accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care vă puteți exprima opțiunea.

Alegeri parlamentare 2020. Cum poți vota dacă ești în izolare sau carantină

 

Alegătorii care sunt în carantină sau izolare și nu se pot deplasa la o secție de votare pot solicita urna specială (mobilă). Dacă nu aveți un document doveditor nu puteți solicita urna specială, potrivit votcorect.ro.

Cetăţeanul aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere și copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti.

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia unuia dintre următoarele documente:

- biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
- decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti;
- rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Potrivit Îndrumarului alegătorului din țară la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020, realizat de AEP, pentru cetățenii cu drept de vot din țară care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba votarea prin intermediul urnei speciale. Măsura se poate aproba la cererea scrisă a alegătorului, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată în preziua votării, în data de 5 decembrie 2020, în intervalul 18.00-20.00 la cea mai apropiată secție de votare.

Alegeri parlamentare 2020. Procedura de vot

 

 

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.

Ștampila cu mențiunea "VOTAT", încredințată pentru votare, se restituie președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea "VOTAT" și data scrutinului.

Președintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
În situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală permanentă, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.

Alegeri parlamentare 2020. Măsuri suplimentare de protecție în secțiile de votare

 

Alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie 2020, se vor desfășura, la fel ca scrutinul pentru alegerilor locale din octombrie 2020, în condiții speciale, ca urmare a epidemiei de Covid-19.

Autoritățile au impus o serie de măsuri suplimentare de protecție pentru protejarea sănătății individuale a cetățenilor și a sănătății publice și evitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 a participanților la procesul electoral, a apropiaților și a familiilor acestora.

Potrivit ordinului care reglementează măsurile suplimentare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, principalele reguli de bază sunt următoarele:

- purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot;
- asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral
- dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral
- dezinfecția sediilor secțiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Reguli alegeri parlamentare 2020. Măsuri suplimentare de protecție pentru a fi în siguranță la urne
Reguli alegeri parlamentare 2020. Măsuri suplimentare de protecție pentru a fi în siguranță la urne

Măsurile suplimentare de protecție ce trebuie respectate duminică, 6 decembrie 2020, în ziua alegerilor parlamentare 2020, au fost reglementate printr-un ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Sănătății.

Rezultate alegeri parlamentare 2020. Ce spun sondajele cu trei zile înainte de vot
Rezultate alegeri parlamentare 2020. Ce spun sondajele cu trei zile înainte de vot

Cu câteva zile înainte de alegeri, partidele fac scenarii și duc negocieri pentru un posibil viitor guvern. Cele mai recente sondaje arată că prezența la vot va fi una scăzută, ceea ce dezavantajează toate formațiunile.

Alegeri parlamentare 2020. Pe ce rezultate mizează USR-PLUS. Barna: ”Sunt date de sondaj”
Alegeri parlamentare 2020. Pe ce rezultate mizează USR-PLUS. Barna: ”Sunt date de sondaj”

Co-președintele USR-PLUS Dan Barna speră ca formațiunea politică pe care o reprezintă să obțină rezultate ”în apropierea lui 20 % ” la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete
USR a plecat de la negocierile cu partidele proeuropene. Cere demisia lui Klaus Iohannis și ale șefilor serviciilor secrete

Liderii USR, în frunte cu președintele acestui partid, Elena Lasconi, au plecat, miercuri, de la negocierile politice organizate la Palatul Victoria, pentru formarea unei coaliții în Parlament, care să susțină viitorul Guvern.

„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”
„Topul realizărilor”. Cu ce s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu în ultima sa ședință de Guvern cu „puteri depline”

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat în ședința de Guvern de miercuri ”topul realizărilor guvernării”, în condițiile în care această ședință a fost ultima a Guvernului său ”cu puteri depline”, înaintea instalării noului Parlament.