Incidentele electorale s-au ținut lanț în mai multe județe din țară. Buletine tipărite greșit și mesaje RO-ALERT
Incidentele electorale și sesizările de suspiciuni de fraudă s-au ținut lanț în mai multe județe din țară.
În Prahova, localnicii din mai multe localități ar fi primit pe telefon mesaje de avertizare similare cu cele de la RO-ALERT.
La Costinești, buletinele de vot ar fi fost tipărite greșit, în timp ce La Târgu Mureș ar fi apărut o valiză suspectă în apropierea unei secții de votare.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Într-o localitate din Brașov câțiva cetățeni s-au trezit că nu pot vota. Un bărbat care deține un magazin le dădea localnicilor produse pe datorie cu o condiție, ca aceștia să îi lase buletinele până aduc banii. Animați brusc de spirit civic, oamenii au venit să-și ridice cărțile de identitate, pentru a merge la vot, însă proprietarul nu a vrut să le restituie decât cu banii jos.
Ana-Maria Ivan, purtător de cuvânt al IPJ Brașov:„Administratorul unei unități comerciale din localitatea Ormeniș, ar fi oprit în gaj mai multe cărți de identitate, drept garanție la unele cumpărături efectuate la societatea pe care o reprezintă.”
Femeie: „Am venit ieri să ne cerem buletinele, să mergem astăzi să votăm. A zis că nu ne dă buletinul, ca să nu putem vota.”
La Costinești, pe una dintre pozițiile de vot, sigla unui partid a fost înlocuită cu a altuia, iar asta a creat ceva confuzie.
Laurențiu Giurgiu, președinte secție de votare: „Au decis să suspendăm procesul electoral pentru perioada de o oră inițial, pentru a găsi o soluție, ulterior am resuspendat votarea pentru încă o oră.”
Abia după două ore s-a reînceput votarea, însă pe același tip de buletine, pentru că, potrivit legii, procesul electoral nu poate fi suspendat mai mult de două ore.
Femeie: „Am stat de dimineață, dar dacă nu am putut să votăm, am plecat acasă, ce era facem, dacă lumea este incompetentă.”
După ce s-au închis secțiile de vot, peste 100 de persoane, care nu au apucat să voteze, au așteptat afară și au protestat.
În Prahova, localnici din mai multe localități ar fi primit pe telefon un mesaj ciudat, asemănător cu cel de la RO-ALERT, în care erau avertizați că există suspiciuni de infectare cu COVID-19 la secțiile de votare.
Bărbat: „Nu-i adevărat.”
Femeie: „Nu cred că-s adevărate.”
Reporter: „Și de ce să fi fost trimise?”
Femeie: „De răutate cred."
Lavinia Radu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: „Precizăm că aceste mesaje nu au fost trimise de instituții publice, ci de persoane fizice rău intenționate care doresc să inducă în eroare alegătorii.”
Alegătorii nu s-au speriat, ba chiar au stat la coadă pentru a vota, chiar și după lăsarea întunericului.
Desfășurarea de forțe a avut loc în Târgu Mureș, în apropierea unei secții de votare. O valiză suspectă, de culoare roz, a fost uitată lângă gardul unei școli generale. O echipă specială Antitero a verificat valiza cu ajutorul unui robot și a constatat că era goală.
Emilia Fărcaș, purtător de cuvânt IPJ Mureș: „În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că trolerul în cauză era gol, procedându-se la ridicarea ulterioară a acestuia.”
În Dâmbovița, polițiștii au deschis 12 dosare penale și au aplicat patru amenzi. O femeie de 55 de ani a primit o sancțiune de 600 de lei, după ce a fost prinsă în timp ce-și fotografia buletinul de vot în cabina de votare.