„Toți specialiștii sunt absolut dezgustați”. Scandal privind reabilitarea Cetatății Deva. Aspectul istoric s-a pierdut
După ce restaurarea bojdeucii lui Creangă a stârnit critici și anchete, iată că și cetatea medievală de la Deva, în curs de reabilitare, a intrat în vizor.
Localnicii spun că obiectivul istoric arată acum ca un parc de agrement, din cauza materialelor folosite. De pildă, curtea interioară, este pavată cu dale din beton.
23 de milioane de lei costă lucrările de reabilitare a cetății Deva, atestată documentar la 1269. Potrivit proiectului, vor fi refăcute turnul porții, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivnițele și temnița. Cei care au reușit să tragă cu ochiul în șantier sunt indignați.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Localnic: „M-a atins la o coardă sensibilă felul în care se lucrează și materialele care sunt folosite. Am fost, am văzut, sunt prefabricate."
Curtea a fost pavată cu dale de beton, iar zidurile sunt prea încărcate cu balustradele de lemn proaspăt șlefuit. Aspectul istoric s-a pierdut.
Lucian Mara, consilier local Deva: „Toți specialiștii cu care am discutat eu sunt absolut dezgustați de ce s-a întâmplat acolo."
Lucrările finanțate din fonduri europene vizează punerea în siguranță a ruinelor cetății, avariată de o explozie produsă acum 170 de ani, în magazia de muniție. Municipalitatea susține că proiectul are toate aprobarile necesare.
Traian Berbeceanu, administrator public Deva: „Lucrările au primit avizul comisiei naționale de monumente istorice, nu se face nicio lucrare care să nu fie avizată de către Ministerul Culturii."
Și autoritățile locale din Iași se mândresc - au redeschis bojdeuca lui Ion Creangă, pentru public. Asta deși două anchete vizează modul în care a fost reabilitată: una administrativă – privind avizarea proiectului de restaurare și una tehnică - referitoare la execuția lucrărilor. Totul, după ce oamenii au afirmat că bojdeuca și-a pierdut farmecul.
Lucian Dan Teodorovici, director Muzeul Național al Literaturii Române, Iași: „Cred ca ar trebui văzută la fața locului și fiecare om să își formeze propria părere.”
În fotografiile publicate acum o lună de președintele Consiliului Județean se vedea că bojdeuca era dotată cu prize și spoturi luminoase. Unii au spus că arată ca o pensiune.