„Toți banii s-au dus în van.” Românii care au vrut să își împădurească pârloagele s-au trezit că sunt în afara legii
Sute de români care au vrut să își împădurească pârloagele cu bani europeni s-au trezit că sunt în afara legii, după ce au luat aprobările necesare.
Regulile adoptate inițial de Guvern au fost modificate în Parlament. Mai exact, de pe lista cu terenurile ce pot fi împădurite au fost eliminate pajiștile.
Între timp, oamenii au apucat să facă din bani proprii, investițiile necesare pentru a beneficia de finanțarea europeană. Ministrul mediului promite că se va reveni la forma inițială a proiectului.
Pe un teren de aproape patru hectare din comuna Scânteia, județul Iași, urma să fie plantați puieți de salcâm și stejar. În schimb, vedem un teren lăsat de izbeliște. Proprietarul se teme acum că va pierde nu doar fondurile europene, ci și banii proprii, investiți pentru pregătirea terenului.
Mihai Darabană, aplicant: „Am plătit analiza de sol, 15.000 de lei, avans la proiectant ca în iunie să îmi spună că sistăm proiectul că a apărut acest normativ, pajiștile nu se pot împăduri. Toți banii s-au dus în van. ”
De mai bine de două luni, cei care au aplicat pentru Programul „Prima Împădurire” sunt nedumeriți din cauza unui articol de lege care îl descalifică, cu toate că aveau avizele și se apucaseră de treabă.
Este vorba despre o modificare în Parlament a Ordonanței de Urgență 35/2022, privind campania de împădurire prin PNRR, care a scos pajiștile permanente din categoria terenurilor eligible.
În aceeași situație se află și un proprietar din Iași care, împreună cu fiul său, au pus la bătaie banii din vânzarea unui apartament.
Tudor Pricopi, aplicant: „Am făcut cerere, mi-au făcut avizele, am achiziționat material pentru gard, asta era condiția, iar la un moment dat am văzut că a apărut un amendament la lege, acum nu știu cum o să se facă.”
În această situație, conform unui răspuns al Ministerului Mediului, la solicitarea Știrilor Pro TV, sunt 344 de oameni. Iar suprafața unde situația e în suspans acoperă aproximativ 1.200 de hectare.
„Subliniem faptul că intrarea în vigoare a Legii nr. 236 din 19 iulie 2023 impactează direct investiția și implicit ținta intermediară. Astfel, din cele 6900 ha amplasamente acceptate de către gărzile forestiere, aproximativ 1200 ha sunt reprezentate de pajiști. Aceste aspecte îngreunează și chiar împiedică semnarea contractelor de finanțare”, portrivit Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, document PNRR revizuit .
Ministrul Mediului promite că nedreptatea va fi corectată printr-o nouă ordonanță de urgență.
Mircea Fechet, Ministrul Mediului: „Acei oameni care au cheltuit deja bani cu studii, cu proiecte tehnice și care s-au trezit neeligibili peste noapte. Ar trebui să fie totuși beneficiari ai finanțării și să le facem dreptate, să devină din nou eligibili.”
Până la acest moment, au împădurit efectiv, aproape 100 de hectare, trei aplicanți din țară: doi din județul Olt și unul din Suceava. Până la finalul anului, conform țintei asumate prin PNRR, România ar trebui să împădurească 12.000 de hectare de teren, iar până în 2026, atunci când se va încheia programul, 26.000 de hectare.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, impadurire, prima impadurire, modificare lege,
Dată publicare:
05-10-2023 08:11