„Suntem toată noaptea de priveghi”. Localități din Bistrița-Năsăud, măturate de inundații după ce un râu s-a revărsat
Zeci de curți, grădini, hectare întregi de teren și drumuri au fost acoperite de ape luni-noapte în Bistrița-Năsăud. Două localități au fost măturate de inundații și oamenii nu au închis un ochi de teama șuvoaielor.
În zonă nu a plouat mult, însă râul s-a umflat și s-a revărsat după ce zăpada de pe versanți s-a topit.
Înconjurați de ape, în toiul nopții - așa s-au trezit oamenii din Căianu Mic și Căianu Mare. Râul care traversează satele a ieșit din matcă și 27 de gospodării și zeci de hectare de teren au fost inundate. Localnicii s-au văzut neputincioși în fața puhoiului care le-a măturat curțile și grădinile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Localnică: „Dăm apa la o parte, ce să facem, nu avem ce face. Ne speriem că suntem toată noaptea de priveghi. Tot mergem în casă, ne încălzim și venim înapoi că nu avem stare."
Reporter: Ce faceți în fața porții?
Localnică: „Mă uit să văd dacă scade cumva apa sau stă pe loc.”
Reporter: Cât de mare e apa?
Localnică: „Uitați, a fost până..."
Șuvoaiele au acoperit si o portiune dintr-o sosea. Nivelul apei depăsea in zona o jumatate de metru.
Florin Vidican, SVSU Căianu Mic: „Mai multe persoane care au venit de la lucru, i-am trecut apa ca să poate trece, că nu puteau trece. Cu mașină mică nu, doar cu jeep sau cu camionetă mai mare. Am făcut vreo cinci sau șase drumuri."
În plus, pe un alt drum comunal nu s-a putut înainta nici măcar cu mașina.
Paul Știr, primar com. Căianu Mic: „Toată această revărsare s-a produs ca urmare a creșterii debitului râului Ilișua, apă foarte multă a venit de la Țibleș, în urma precipitațiilor, în urma topirii zăpezilor, nu ne-am așteptat la una ca asta pentru că la noi nu a plouat foarte mult."
Comitetul local pentru Situații de Urgență și pompierii monitorizează debitul apei și sunt pregătiți să intervină cu motopompe daca va fi nevoie.