„E o catastrofă. Am pierdut tot”. Englezii și francezii fac bilanțul distrugerilor după inundațiile „biblice”
În Marea Britanie, coșmarul inundațiilor e departe de a se sfârși. Apele au pătruns în aproapre 2.000 de locuințe și bilanțul continuă să crească. Aproape 200 de alerte de inundații vizează Anglia și Țara Galilor.
În plus, de sâmbătă a intrat în vigoare și o alertă de ger și ceață. Iar în nordul Franței, apele se retrag foarte greu după două episoade succesive de inundații care au afectat departamentul Pas de Calais.
În Nottinghamshire, localnicii inspectează cu mâhnire pagubele lăsate în urmă de inundațiile descrise de presă drept „biblice”. Mulți știau că locuințele lor se află în zone cu risc de inundații. Însă, acum, apa a ajuns până la primul etaj al caselor. Și continuă să crească.
Localnic: „Mă așteptam la inundații, dar nu atât de grave. Mă gândesc cu teamă până unde o să ajungă apa”.
Iar lucrurile s-ar putea complica și mai mult. Râul Trent, ajuns la un nivel istoric, amenință să se reverse în zone cruțate pana acum. Apele au pătruns și în centrul orașului York, iar terenurile agricole au, de sus, aspectul unor lacuri. Privind la localitățile protejate cu diguri, sinistrații se întreabă de ce autoritățile nu au instalat protecții similare și în așezările lor.
Și în nordul Franței, în departamentul Pas de Calais, localnicii fac bilanțul distrugerilor cu ochii în lacrimi, după inundațiile de amploare din primele zile ale anului.
Localnic: „Suntem obosiți, suntem epuizați, nu mai putem. E greu, e foarte greu”.
Localnic: „E o catastrofă. Am pierdut tot. Nu știm că să facem”.
Apele au început să se retragă, însă nu atât de repede pe cât era anticipat. Pompe de mare putere trimise de autoritățile din Cehia și Olanda vor ajuta la evacuarea apei. Chiar și așa, se estimează că abia la mijlocul săptămânii viitoare se va zări uscatul.
În Danemarca, ploile și zăpezile au lăsat loc unui ger pătrunzător. Începând de joi, autoritățile repetă zilnic îndemnuri la limitarea deplasărilor, din cauza șoselelor alunecoase.
René Raffo, comisar de poliție: „În cazul în care vă gândeați să mergeți cu mașina pentru un joc de badminton, vă spunem clar: nu plecați”.
Și finlandezii degeră la temperaturi cuprinse între - 15 grade ziua și minus 25 - chiar minus 30 noaptea. Este atât de frig încât apa fierbinte aruncată în aer se transformă instantaneu într-o ploaie de gheață.